Omikron ‘máva‘ s cenami ropy. Budeme tankovať lacnejšie?

Minulý piatok došlo k prudkému poklesu cien ropy na svetových trhoch. Dôvodom boli obavy z novej mutácie koronavírusu omikron. Zdalo sa, že rekordné ceny benzínu a nafty budú čoskoro minulosťou. Teraz je ale všetko inak.

01.12.2021 18:15
debata (3)
Od konca minulého týždňa pokračujú prudké... Foto: Ivan Majerský, Pravda
pumpa, benzín, nafta, palivá Od konca minulého týždňa pokračujú prudké výkyvy cien ropy. Ceny palív na pumpách však ostávajú stále na maxime.

Už v pondelok sa však karty obrátili. Ceny ropy začali opäť intenzívne rásť. K zdražovaniu ropy prispeli špekulácie, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci by v reakcii na novú mutáciu vírusu mohli pozastaviť zvyšovanie ťažby. Cena severomorskej ropy Brent krátko po ôsmej hodine ráno vykazovala nárast o 3,8 percenta na 75,49 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si v rovnakom čase pripisovala 4,6 percenta a predávala sa za 71,26 dolára za barel. Nádeje na lacnejší benzín a nanftu takrýchlo pohasli.

Ešte minulý piatok sa pritom ceny ropy znížili zhruba o desať dolárov na barel, zaznamenali tak najprudší pokles od vlaňajšieho apríla. Brent zlacnil o 11,6 percenta a WTI dokonca o 13,1 percenta. Na trhu napriek pondelkovému rastu cien i tak pretrvávajú obavy, že šírenie nového variantu koronaviru by mohlo mať negatívny dopad na dopyt po pohonných hmotách. „Videli sme určitú korekciu, pretože piatkový prepad cien ropy bol prehnaný,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Tacufumi Okoši zo spoločnosti Nomura Securities.

mol Čítajte viac Tvrdý krok Maďarov. Kto bude „špekulovať“ s cenami palív, môže prísť o pumpu

„Ak bude trh opäť klesať, skupina OPEC+ by mohla pozastaviť plánované zvyšovanie produkcie ropy, aby podporila ceny,“ dodal. Prudké výkyvy cien ropy však naďalej pokračujú. Po prepade koncom minulého týždňa a pondelkovom návrate k rastu totiž zaznamenali v utorok opätovný pokles, pričom cena Brentu skĺzla pod 71 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch najnovšie ovplyvnila správa o možnej nižšej účinnosti vakcín proti novému variantu koronavírusu.

Ako pre britský denník The Financial Times povedal šéf farmaceutickej firmy Moderna Stéphane Bancel, vakcíny proti COVID-19 pravdepodobne nie sú voči variantu omikron také efektívne ako voči variantu delta. Skupina OPEC+, ktorá zahŕňa kartel OPEC a jeho spojencov na čele s Ruskom, by mala o svojej ťažobnej politike rozhodovať vo štvrtok, teda zajtra. Skupina sa v júli dohodla, že bude od augusta každý mesiac zvyšovať dennú produkciu o 400 000 barelov.

nafta, benzín, tankovanie, pumpa Čítajte viac Za drahý benzín a naftu môžu aj elektromobily

„Predpokladáme, že vzhľadom na nový variant omikron a rozhodnutie veľkých dovozcov uvoľniť ropu zo strategických rezerv sa OPEC+ prikloní k dočasnému zastaveniu zvyšovania ťažby,“ povedal Vivek Dhar, analytik z Commonwealth Bank. Podobne sa vyjadril aj analytik zo spoločnosti OANDA Edward Moya s tým, že nakoniec nevylučuje ani mierne zníženie ťažby zo strany OPEC+.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či nová mutácia koronavírusu nazvaná omikron je v porovnaní s inými variantmi vírusu SARS-CoV-2 nákazlivejšia alebo či spôsobuje závažnejšie ochorenie. „Všetci budú sledovať, akým spôsobom omikron ovplyvní svetovú ekonomiku a dopyt po pohonných hmotách,“ uviedol analytik Hirojuki Kikukawa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny ropy #koronavírus #omikron
Články podľa značiek