Vraj sa našlo Bugatti La Voiture Noire! Bude to nález storočia

Tajomné Bugatti Atlantic La Voiture Noire možno opäť uzrie svetlo sveta. Jeho cena by sa po 81 rokoch od zmiznutia mohla vyšplhať až na 160 miliónov dolárov. Je to „jantárová komnata“ automobilovej histórie.

03.12.2021 18:00
debata
Bugatti La Voiture Noire sa stalo vzorom pre... Foto: Bugatti
Bugatti La Voiture Noire - 2019 Bugatti La Voiture Noire sa stalo vzorom pre jednu z verzií novodobého Chironu. Všetci však dúfajú, že mýtický originál raz uzrie svetlo sveta.

Koncom roku 1936 začalo Bugatti pracovať na športovom kupé inšpirovanom bojovým lietadlami pre tých najbohatších z najbohatších. Tak uzrelo svetla sveta Bugatti Type 57SC Atlantic, jedno z najkrajších a najcennejších áut histórie. Automobilka postavila nakoniec len štyri exempláre, z ktorých tri stále existujú a sú evidované. Osud toho štvrtého, La Voiture Noire, pomenovaného podľa čierneho laku, je však dodnes záhadou. Patrilo priamo Jeanovi Bugattimu, synovi Ettora Bugattiho, ktorý predčasne zahynul pri automobilovej nehode. V čase nastupujúceho nacizmu a hroziacej invázie nemeckých vojsk do Francúzska sa však po tomto exempláre zľahla zem.

Bugatti La Voiture Noire Čítajte viac Bugatti La Voiture Noire: 65 000 hodín vývoja a cena 11 miliónov eur

Záznamy dokladujú, že vozidlo bolo v roku 1939 naložené do vlaku smerujúceho do Bordeaux. Potom sa ale jeho stopa stráca a nie je dodnes jasné, či vôbec dorazilo do cieľa. Za tých 81 rokov si La Voiture Noire vytvorilo priam mýtický status strateného nacistického pokladu, označovaného ako „automobilová Jantárová komnata“. Koncern Volkswagen, ktorý je súčasným vlastníkom Bugatti, odhaduje, že ak by sa La Voiture Noire našlo, malo by astronomickú hodnotu 160 miliónov dolárov, čo je viac ako 141 miliónov eur. Razom by sa tak Bugatti s tajomným príbehom katapultovalo na post najdrahšieho auta planéty.

Používateľ siete Reddit zverejnil snímky... Foto: Reddit
Bugatti La Voiture Noire - nález v USA Používateľ siete Reddit zverejnil snímky reštaurovania Bugatti Type 57, o ktorom tvrdí, že ide o stratený exemplár La Voiture Noire, ktoré vlastnil syn Ettore Bugatiho.

O to šokujúcejšie boli fotografie, ktoré zverejnil začiatkom tohto týždňa používateľ Redditu r/RIP_MY_MAIN_AC­COUNT na sociálnej sieti s komentárom „toto sa našlo v stodole vo Francúzsku“. Samozrejme, s tým, že má ísť o mýtické La Voiture Noire a že jeho pravosť overili historici. Vozidlu sa vraj nikdy nepodarilo doraziť do cieľa, bolo rozobrané a uložené v stodole blízkeho priateľa Ettora Bugattiho. Ten ale v roku 1947 zomrel a tak auto ostalo na pôvodnom mieste. Na žiadosť magazínu Drive o ďalšie informácie však autor príspevku reagoval, že musí mlčať, aby neohrozil svoju pracovnú pozíciu.

Táto svätý grál superšportov tridsiatych rokov... Foto: Reddit
Bugatti La Voiture Noire - nález v USA Táto svätý grál superšportov tridsiatych rokov zmizol ešte rok pred okupáciou Francúzska nacistami. Odvtedy akoby sa pod zem prepadol.

Išlo o zamestnanca renomovanej reštaurátorskej dielne v Connecticute, kde sa vozidlo momentálne nachádza. Jej hovorca neskôr pre Drive uviedol: „Bohužiaľ, fotografie zverejnil stážista bez toho, aby mal na to oprávnenie.“ A dodal, že zverejnené informácie nemôže vyvrátiť, ale ani potvrdiť. Záhada tak ostáva stále otvorená. Traja odborníci na Bugatti z Austrálie, Európy a USA sa pre Drive vyjadrili, že fotografie pravdepodobne neukazujú stratený exemplár, ale vysokokvalitnú nedokončenú modernú repliku, ktorá by mohla byť postavená na originálnom podvozku Bugatti Type 57.

Bugatti La Voiture Noire - 2019 Čítajte viac Bugatti La Voiture Noire: Najdrahšie auto sveta má temný príbeh. Kupil ho Piëch?

Takže je nález v USA automobilovým nálezom storočia alebo len nešťastným nedorozumením, ktoré vyvolalo veľké turbulencie, zodpovedajúce významu tohto auta, ktoré má nielen úžasnú hodnotu z hľadiska automobilovej histórie, ale aj mýtický príbeh? Experti tvrdia, že ak by aj nešlo o Bugatti La Voiture Noire, ale o verziu type 57 s vyšším a dlhším podvozkom, bude i tak veľmi vzácne. Vyrobilo sa ich totiž len 710 kusov, pričom väčšina z nich už neexistuje. Samozrejme, La Voiture Noire, ktoré je len jedno zo štyroch na svete, sa rovnať nemôže. Uvidíme, ako sa bude tajomný príbeh vyvíjať ďalej.

Bugatti La Voiture Noire
Bugatti La Voiture Noire
+20Bugatti La Voiture Noire - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #Bugatti La Voiture Noire #Bugatti Type 57 Atlantic
Články podľa značiek