Škoda odpísala Fabiu Combi. Mohla by sa vrátiť ako Slavia?

Fabia štvrtej generácie nedostane verziu kombi. Je to škoda, pretože jej predaje sa blížili praktickejšej verzii Superbu. Teraz je ale na svete indická Slavia. Mohla by zastúpiť zrušený model?

06.12.2021 18:00
debata (5)
Pripomína vám toto auto Fabiu Combi. Nemá od... Foto: Theo Chin
Škoda Slavia Combi - nezávislá ilustrácia 2021 Pripomína vám toto auto Fabiu Combi. Nemá od nej ďaleko, no ide o praktickejšiu verziu indickej Slavie. Aspoň takto si ju predstavuje známy ilustrátor Theo Chin.

Nad Fabiou Combi štvrtej generácie sa vznášali mračná hneď od začiatku. Veď kombi verzie modelov nižšej triedy sú dnes úplne mimo hry. Minulosťou je Seat Ibiza ST, VW Polo Variant, Peugeot 208 SW aj Renault Clio Grandtour. Nahradili ich populárnejšie malé SUV. Škoda praktickejší karosársky variant v súvislosti s novou Fabiou tiež najprv vôbec nespomínala. Až neskôr sa objavili správy, že za novým hatchbackom bude meškať približne dva roky a že dovtedy ostane na linkách súčasná generácia. Nakoniec tento scenár počas premiéry Fabie štvrtej generácie potvrdil sám šéf automobilky Thomas Schäfer s tým, že Fabia Combi je vo vývoji a na trh sa chystá v roku 2023.

Škoda Slavia - 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: ‘Rapid‘ pre Indiu by zaujal aj v Európe. Stáť bude pod 9000 €!

Potom ale prišla studená sprcha. Prakticky zo dňa na deň Škoda projekt novej Fabie Combi zrušila. Bolo to v auguste 2021. Dôvodom ale nemal byť nezáujem zákazníkov. Praktickejšia verzia Fabie, navyše jediná v triede malých „kombíkov“, sa na nízke registrácie sťažovať naozaj nemohla. Len vlani sa pre ňu rozhodlo v Európe 42 000 zákazníkov, iba o 5 000 menej ako napríklad pre veľký Superb Combi. Vietor fúkal z inej strany. Šéf Schafer priznal, že Škoda sa musí kvôli emisiám rýchlejšie zbaviť niektorých modelov, pri ktorých elektrifikácia nepripadá do úvahy. Obeťou sa tak stala práve Fabia Combi. Je len málo pravdepodobné, že na tomto pláne by sa ešte čosi mohlo zmeniť.

Zadná časť je inšpirovaná novou Octaviou. Foto: Theo Chin
Škoda Slavia Combi - nezávislá ilustrácia 2021 Zadná časť je inšpirovaná novou Octaviou.

To ale neznamená, že malé kombi by Škoda vyrábať nemohla. Len to nebude v Európe s jej špecifickými pravidlami a snahou čo najskôr odpísať autá so spaľovacími motormi. Sníva o tom napríklad aj známy ilustrátor Theo Chin, ktorý stvoril v grafickom programe nielen vizuálizáciu Fabie Combi ale dokonca aj kombi na báze novej Škody Slavia. Ako iste viete, Slavia je vôbec najlacnejším modelom značky, vyvinutým a vyrábaným v Indii pre indický trh. Tento sedan s cenou hlboko pod 9 000 eur, ktorý svojou praktickosťou nemá ďaleko k bývalému Rapidu či starším Octaviam, by bol skvelým adeptom na takúto transformáciu. Posúďte sami, či by sa vám takéto malé kombi páčilo.

Škoda Fabia Combi - ilustracia 2021 Čítajte viac Škoda Fabia Combi? Takto by mohla vyzerať

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda-Auto #Škoda Fabia Combi #Škoda Slavia
Články podľa značiek