Storedot: V Izraeli vyvíjajú samoopraviteľné batérie

Prirodzená degradácia batérií v elektromobiloch je veľký problém. Pomôcť by mohla technológia izraelskej spoločnosti Storedot.

07.12.2021 12:00
debata
Samoopraviteľné batérie by vyriešili jeden z... Foto: Martin Martiš, Storedot
Storedot - samoopraviteľná batéria Samoopraviteľné batérie by vyriešili jeden z neuralgických problémov elektromobility – degradáciu kapacity.

Degradácia batérií, presnejšie ich kapacity, je témou, o ktorej výrobcovia elektromobilov hovoria len veľmi neradi. Je to logické, keďže s pribúdajúcim počtom nabíjacích cyklov stráca akumulátor pôvodnú kapacitu. Poznáme to dobre zo smartfónov. Kým však za tie zaplatíte pár sto eur, ceny elektromobilov sa pohybujú v desaťtisíoch eur. A ani tie najdrahšie nie sú voči degradácii imúnne. Automobilky zväčša garantujú, že po siedmich alebo ôsmich rokoch by nemala batéria stratiť viac ako 20 % svojej kapacity. Ale čo potom? Nová batéria je taká drahá, že jej výmena robí ojazdený elektromobil prakticky nepredajným, alebo len s veľkou stratou.

Batéria - solid-state Čítajte viac Toyota urýchli vývoj batérií. Použije kvantový superpočítač!

S riešením prichádza izraelská spoločnosť Storedot, ktorá chce tento jav eliminovať a tým dlhodobo udržať dojazd elektromobilu na pôvodnej úrovni. Storedot tvrdí, že jej technológia „samoopraviteľných“ batérií má pracovať na báze softvérových algoritmov a špeciálneho hardvéru. Systém má presne identifikovať článok alebo reťazec článkov, ktoré majú nedostatočnú výkonnosť alebo sa prehrievajú, a dočasne ich deaktivuje, aby obnovil ich pôvodnú kapacitu až na 100 %. A to bez toho, aby vodič zaregistroval nejakú zmenu vrátane straty výkonu.

ZipCharge Go - mobilná batéria 2021 Čítajte viac ZipCharge: ‘Kanister‘ pre elektromobily je realitou

Bohužiaľ, Izraelčania bližšie neopísali, ako oprava článku v zlej kondícii prebieha a ani to, kedy by sa mohla nová technológia objaviť v sériových elektromobiloch. Celosvetový patent „Obnova poškodených vetiev a článkov batériových packov hlbokým vybitím“ pokrýva aj novú metódu, ako by sa táto inovácia mala implementovať v rámci rôznych konfigurácií batériových packov, keď sa elektromobil nabíja, stojí alebo jazdí. Storedot tiež tvrdí, že už vedie pokročilé rozhovory s viacerými významnými výrobcami elektromobilov. Ak by systém fungoval, bol by to pre elektromobily obrovský krok vpred.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batérie #akumulátory #StoreDot
Články podľa značiek