Nissan oznámil elektrickú stratégiu. Bude rázny, ale pragmatický

Podobne ako japonská Honda či Toyota, bude aj Nissan vo svojej elektrifikácii pragmatický. Do konca dekády síce predstaví 24 áut s elektromotormi, ale len 15 z nich bude čisto batériových.

07.12.2021 14:00
debata
Nissan urýchli svoju elektrickú stratégiu najmä... Foto: Martin Martiš, Nissan
Nissan - elektrické koncepty 2021 Nissan urýchli svoju elektrickú stratégiu najmä v Európe. Už v roku 2026 by mali mať predaje elektrifikovaných modelov podiel 75 %. Prísť by mohlo SUV, pikap aj kabriolet. Tak ako naznačujú koncepty.

Nissan ako posledný z aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi zverejnil plány v oblasti elektrifikácie. V rámci dlhodobej vízie Ambition 2030 chce do konca dekády uviesť na trh 23 elektrifiko­vaných modelov vrátane hybridov E-Power. Len 15 z nich bude čisto elektrických. Uhlíkovú neutralitu chce dosiahnuť až v roku 2050. Na tejto ceste investuje už v nasledujúcich piatich rokoch dva trilióny japonských jenov.

Výsledkom by malo byť 20 elektrifiko­vaných áut do roku 2026, čím sa podiel ekologických modelov v Európe zvýši na 75 %. V Japonsku je cieľom 55 % a v Číne 40 %. V USA budú elektrifikované autá predstavovať 40 % registrácií až v roku 2030. Nissan plánuje naďalej zlepšovať technológiu li-ion batérií, súčasne chce však uviesť na trh aj batérie, ktoré nevyužívajú kobalt, vďaka čomu by ich cena mala do roku 2028 klesnúť o 65 %.

7208093 Čítajte viac Nissan GT-R T-spec: Limitovaná edícia superšportu pripomína slávu predkov

V roku 2028 by mal uzrieť svetlo sveta prvý elektromobil Nissanu vybavený batériami s pevným elektrolytom. V tom čase automobilka očakáva, že cena týchto revolučných batérií klesne na 75 dolárov za jednu kWh. Aby sa však ceny elektromobilov vyrovnali cenám klasických áut, bude podľa Nissanu musieť cena za kWh klesnúť na 65 dolárov. Samotná produkcia akumulátorov by mala v roku 2026 dosiahnuť kapacitu 52 GWh ročne a o štyri roky neskôr až 130 GWh.

Aby Nissan dokladoval vážnosť svojich záväzkov, predstavil hneď štyri elektrické koncepty mieriace k odlišným skupinám zákazníkov. Prvým je štúdia crossoveru Chill-Out na známej platforme CMF-EV. Druhý koncept Max-Out stelesňuje elektrický kabriolet. Štúdia Surf-Out je štýlovým pikapom. Štvrtý konceptom je SUV Hang-Out s variabilným interiérom a autonómnym riadením, ale aj s premietacou plochou.

Nissan Leaf - 2025 Čítajte viac Nissan Leaf čaká veľká premena. Bude z neho crossover

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan
Články podľa značiek