Volvo XC90: Vlajkové SUV čaká veľká transformácia. Je to dobrý ťah?

Nástupca Volva XC90 nemá byť klasickým SUV. To je rozhodne odvážne, pretože najväčší model švédskej značky je jej tretím najpredávanejším a tiež modelom s najvyššou maržou. Lenže emisné limity zmenia jeho tvár na nepoznanie.

08.12.2021 18:00
debata
Nové XC90 má mať veľa spoločného s... Foto: Volvo
Volvo Recharge Concept - 2021 Nové XC90 má mať veľa spoločného s minimalistickým elektrickým konceptom Volvo Recharge. O čistokrvné SUV teda nepôjde.

Kategória SUV je neustále na vzostupe. V súčasnosti predstavuje ich podiel na celosvetových registráciách takmer 50 %. Napriek tomu niektorí analytici tvrdia, že ich popularita je na vrchole a že éra SUV sa pomaly končí. Možno aj preto sa Volvo rozhodlo zaveliť k zmene stratégie. Aspoň pri svojom najväčšom SUV XC90. Budúca generácia, mimochodom len tretia, sa má premeniť na crossover, teda na akési zvýšené kombi. Volvo sa nám to snažilo naznačiť už v polovici roka konceptom Recharge, ktorý bol ale vzhľadom na čisto elektrický pohon považovaný skôr za predzvesť novej generácie elektromobilov Volva na celkom novej platforme.

Volvo - elektrická platforma Čítajte viac Volvo XC60: Nová generácia už len na batérie

V skutočnosti má ale Recharge oveľa bližšie k novému XC90, ako sme predpokladali. Opäť využije multienergetickú platformu SPA, tentoraz v modernizovanej podobe ESP2, ktorá bude pripravená aj na čisto elektrický pohon. XC90 tak bude nielen nižšie a aerodynamickejšie, ale po prvýkrát sa predstaví aj ako batériový elektromobil. Pritom sa nevzdá klasických spaľovacích motorov s hybridnou a plug-in hybridnou technológiou. Nižší odpor vzduchu iste prospeje efektivite všetkých verzií. Či ale zvýšené kombi dokáže osloviť doterajších zákazníkov XC90, je otázne. Tí totiž netúžia po väčšej efektivite, ale po robustnom modeli, ktorý im prináša pocit bezpečia.

Volvo Recharge Concept - 2021 Čítajte viac Volvo Recharge Concept: Toto je švédska elektrická budúcnosť

Odpoveď prinesie až budúcnosť, no každopádne ide o odvážnu transformáciu. XC90 je totiž tretím najpredávanejším Volvom po XC60 a XC40. Je to jeden z dlhoročných pilierov prosperity švédskej značky. A to už od roku 2003, keď sa predstavila jeho prvá generácia. Tá vydržala na linkách neuveriteľných 12 rokov, až do roku 2015, keď debutovala druhá generácia. Na tú tretiu už dlho čakať nebudeme. Volvo nám ju totiž ukáže budúci rok, len rok po koncepte Recharge. Novinka by tiež mal rátať s troma radmi sedadiel, autonómnym riadením SAE3 a tiež pohonom oboch náprav, i keď pravdepodobne elektrickým, keďže podlaha má byť celkom rovná.

Volvo C40 Recharge - 2021 Čítajte viac Volvo C40 Recharge: Prvé švédske SUV-kupé jazdí na elektrinu
Volvo Recharge Concept - 2021
Volvo Recharge Concept - 2021
+6Volvo Recharge Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC90
Články podľa značiek