Renault Austral: Kadjar dostal ‘padáka‘. Nahradí ho SUV s novým názvom

V roku 2022 ukončí Renault výrobu SUV Kadjar. Jeho nástupca bude nový od základu. S tým súvisí aj zmena názvu.

07.12.2021 18:00
debata
Nástupca modelu Kadjar, ktorý vydržal v ponuke... Foto: Renault
Renault Austral - 2022 Nástupca modelu Kadjar, ktorý vydržal v ponuke len jedinú generáciu, dostane nové meno Austral. Naďalej však bude blízkym súrodencom Nissanu Qashqai. Teda jeho novej generácie, ktorú už poznáme.

Renault predstavil SUV Kadjar v roku 2015. Nebol to zlý ťah. Len v Európe sa preň ročne rozhodlo takmer 100 000 zákazníkov. Ale Renault asi čakal viac. Technologicky vychádzal zo sesterského a predsa len úspešnejšieho Nissanu Qashqai. Možno aj preto ostal nový Qashai pri pôvodnom názve, kým Renault sa rozhodol pre totálnu zmenu. S tým súvisí aj zmena názvu nástupcu Kadjaru, ktorý sa predstaví už na budúci rok. Renault preň vybral meno Austral.

Odvodené je z latického slova „australis“, čo znamená „južný“. „Austral evokuje energiu a teplo južnej pologule. Je to názov, ktorý vyzýva k cestovaniu a je preto ideálny pre naše nové kompaktné SUV. Harmonizuje rovnováhu zvukov, ktoré sa ľahko vyslovujú ľuďom na celom svete, čo dodáva názvu pravý pocit medzinárodnosti,” komentovala rozhodnutie Sylvia Dos Santos, vedúca oddelenia stratégie názvov Renaultu.

Renault-Kadjar-2019-1024-03 Čítajte viac Renault Kadjar: Facelift prináša dizajnové retuše a nové motory

Novinka má mať na dĺžku 4 510 mm a doplní novú Arkanu, Captur a elektrický Mégane E-Tech, ktorý načrel do vôd crossoverov. Základom bude aliančná platforma CMF-C. Nie je vylúčené, že z Australu vznikne niekoľko ďalších derivátov. Napríklad predĺžená verzia ako nástupca Koleosu a SUV-kupé, ktoré by v ponuke zastúpilo málo žiadaný Talisman. Ako už naznačil nový Qashqai, aj Austral sa pravdepodobne vzdá naftového motora.

Najzaujímavejší by mal byť hybrid, ktorý označuje Nissan ako E-Power. To by znamenalo, že hlavným trakčným motorom bude elektromotor s výkonom 140 kW, napájaný benzínovým 4-valcom s objemom 1,5 litra. Pohon oboch náprav sa ale očakáva len vo verzii s klasickým spaľovacím motorom 1,3 TCe, prevodovkou CVT a mild-hybridnou podporou. Viac sa dozvieme na jar, keď má Austral naplánovanú premiéru.

Nissan Qashqai - 2021 Čítajte viac Nissan Qashqai: Tretia generácia má nové základy a hybrid e-Power

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Kadjar #Reanult Austral
Články podľa značiek