Prídu na trh nové Tatry 4x4 s označením „Made in Slovakia“?

Nové viacúčelové obrnené vozidlá na podvozku 4x4 by mohla na Slovensku pre armádu vyrábať spoločnosť Tatra Defence Slovakia.

07.12.2021 20:00
debata (10)
Viacúčelové obrnené vozidlo 4x4 z produkcie... Foto: Tatra Defence Slovakia
Fotografia c.2 - Viacucelove obrnene vozidlo 4x4 z produkcie Tatra Defence Slovakia na veltrhu IDEB 2021 v Bratislave zdroj foto DP Viacúčelové obrnené vozidlo 4x4 z produkcie Tatra Defence Slovakia na veľtrhu IDEB 2021.

Nakúpiť nové obrnené vozidlá na podvozku 4×4 plánovalo už predchádzajúce vedenie Ministerstva obrany, plán ale nakoniec úspešný nebol a po voľbách v roku 2020 bol projekt zastavený. Zároveň ale Ministerstvo obrany uviedlo, že v projekte nákupu viacúčelových obrnených vozidiel 4×4 plánuje pokračovať s novým nastavením a už prebieha aj monitoring potenciálnych dodávateľov a spresňuje sa technická špecifikácia vozidiel.

Malo by ísť o nákup minimálne 88 viacúčelových obrnených vozidiel 4×4, respektíve o tomto počte aktuálne hovoria armádne strategické a plánovacie dokumenty. Jedným z horúcich kandidátov je viacúčelové obrnené vozidlo 4×4 na podvozku Tatra, ktoré je vhodné na bojové nasadenie, hliadkovanie a aj prieskumné misie. Predstavila ho spoločnosť Tatra Defence Slovakia, dcérska spoločnosť českej automobilky Tatra Trucks,. Je navyše vyrobené v závode firmy Tatra Defence Slovakia v Trenčíne a môže preto niesť označenie „Made in Slovakia“.

Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021 Čítajte viac Tatra 14 x 8: Toto je najdlhšia Tatra v histórii. Kopřivnický obor má 25,3 metra!

Bonusom tohto auta je, že sa vyrába s veľmi vysokým podielom slovenských spoločností, čo by prispelo k rozvoju obranného priemyslu v trenčianskom regióne, k vytvoreniu pracovných miest, k zvýšeniu zamestnanosti a takáto veľká zákazka by bola aj významným stimulom pre slovenskú ekonomiku.

Keďže vozidlo je postavené na podvozku Tatra, s ktorým má slovenská armáda skúsenosti, tak Tatra Defence Slovakia dokáže zabezpečiť aj dostatočný počet náhradných dielov, čo u zahraničných platforiem môže byť v niektorých prípadoch problémom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #obrnené vozidlá #Tatra Defence Slovakia
Články podľa značiek