Jaguar zamrzne. Až do roku 2025!

Nasledujúce štyri roky nepredstaví Jaguar ani jeden nový model. Navyše zastavil projekty do dvoch crossoverov. Nádeje vkladá do elektromobilov. Je to riadny risk.

08.12.2021 14:00
debata (2)
Jaguar postaví budúcnosť na elektrických... Foto: Jaguar
Jaguar XJR575 - 2017 Jaguar postaví budúcnosť na elektrických modeloch. Všetky investície pôjdu práve do nich. Aj preto prakticky zmrazí súčasnú klasickú ponuku. Nič nové nemáme očakávať až do roku 2025.

Jaguar nie je práve v dobrej kondícii. Ešte pred troma rokmi bol schopný v Európe predať aspoň 85 000 áut, vlani to však bolo len 48 571 a tento rok má zatiaľ na konte alarmujúcich 30 989 vozidiel za prvé tri kvartály. Problémy má nielen s nezáujmom, ale aj s kvalitou, čo priznal sám nový šéf skupiny Jaguar Land Rover Thierry Bollore. Je potrebný veľký reštart. A ten sa naozaj chystá. Lenže kým Jaguar prešaltuje na nové čisto elektrické modely, musí prežiť so súčasnou ponukou. A ako vidieť, tá zákazníkom nevonia, hoci väčšina portfólia je po faceliftoch.

Jaguar Julian Thomson Čítajte viac Šéfdizajnér Jaguaru odchádza. Nesúhlasí s tým, že značka bude čisto elektrická

Niekdajší hit v podobe prvého SUV F-Pace má najlepšie časy za sebou, menší E-Pace zďaleka nenaplnil očakávania a sedany XF a XE nestíhajú nemeckým konkurentom. Za takejto situácie sa zdá byť priam zničujúce vyhlásenie, že do roku 2025, teda nasledujúce štyri roky, nepredstaví automobilka žiadne nové modely. Thierry Bollore zastavil všetky investície do súčasnej platformy MLA vrátane projektov crossoveru Jaguar J-Pace a nového XJ. Vzhľadom na to, že by nedokázali naplniť emisné ciele. Všetky investície tak poputujú do nových elektrických modelov.

Jaguar I-Pace - 2019 Čítajte viac Jaguar šokuje. Od roku 2025 chce vyrábať len elektrické autá!

Ako vieme, od roku 2025 chce byť Jaguar čistou elektromobilkou. A začne skromne. Portfólio bude obsahovať spočiatku len jeden elektrický crossover a nástupcu I-Pace. Sedany, ale tiež E-Pace a F-Pace úplne skončia. To je naozaj odvážne, ak si predstavíme, že jediný elektrický model, napriek oceneniu svetového a európskeho auta roka, je z hľadiska predajov v podstate prepadákom. Stávka Jaguaru na elektrický pohon, do ktorého investuje 2,5 miliardy libier, tak začína pripomínať hazard s nejasným koncom. Pritom sa Bollore vyjadril, že automobilka plánuje udržať v chode všetky svoje závody, aj keď možno prepustí 2 000 zamestnancov.

Jaguar I-Pace Čítajte viac Jaguar I-Pace: Svetovému autu roka sa nedarí. Díleri zlacňujú o 20 000 dolárov!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #elektromobily
Články podľa značiek