Herbert Diess zostáva šéfom VW. K personálnym rošádam v koncerne ale prišlo

V koncerne Volkswagen sa udiali personálne rošády. Značka Volkswagen má nového šéfa, Škoda o toho svojho prišla. Šéf celého koncernu Herbert Diess o miesto síce neprišiel, o právomoci však áno.

15.12.2021 14:00
Germany Volkswagen, herbert diess Foto:
Herbert Diess si pozíciu šéfa koncernu VW udržal, okresali mu však kompetencie.
debata

Koncom novembra sme písali, že pod Herbertom Diessom, šéfom koncernu Volkswagen sa trasie stolička. Najvyššie vedenie koncernu Volkswagen sa totiž vtedy stretlo, aby prediskutovalo jeho budúcnosť. Stretnutia sa zúčastnila šéfka odborov automobilky Daniela Cavallo, ďalej Wolfgang Porsche a Hans Michel Piech, ktorí zastupujú hlavného akcionára koncernu VW, rodinný klan Porsche-Piech.

Problémový manažér

Smerom k Diessovi sa totiž vznieslo niekoľko významných výhrad. Patrí k nim napríklad jeho jednostranná orientácia na elektromobilitu, v rámci ktorej koncern postupne „odstavuje“ aj niektoré ťažiskové modely. Takto už „odpísal“ napríklad Passat alebo Fabiu kombi a oznámil, že už nebude pokračovať vo vývoji nových spaľovacích motorov.

Odborárom sa nepáčia ani vyhlásenia Diessa, týkajúce sa nutnosti výrazne šetriť a prepúšťať zamestnancov, ktorých bude treba pri výrobe elektrických áut podstatne menej. Vyčítajú mu aj to, že takéto opatrenia sú vyhlasované direktívne a bez konzultácie s odborármi.

Herbert Diess Čítajte viac Volkswagen vraj plánuje prepustiť až 30-tisíc zamestnancov

Diess už na to raz doplatil. Minulý rok bol nútený po týždňoch ostrých sporov medzi manažérmi navzájom a medzi manažérmi a odborármi, týkajúcich sa tempa a rozsahu plánov znižovania nákladov prenechať zodpovednosť za značku Volkswagen Ralfovi Brandstätterovi, ktorý ju riadi dodnes. Presnejšie – riadil. Aktuálne totiž o túto pozíciu prichádza a smeruje do Číny, kde bude viesť miestnu divíziu Volkswagenu, ktorej sa, na rozdiel od sesterskej Škody, na tamojšom trhu darí vcelku dobre.

Je to ďalším oslabením kompetencií Herberta Diessa, ktorý túto divíziu doteraz riadil priamo, Brandstätter sa zároveň stal členom dozornej rady koncernu, kde by mal vyvažovať vplyv Herberta Diessa.

Škoda zatiaľ bez šéfa

A kto bude šéfovať značke Volkswagen? Do Diessových rúk sa po odchode Brandstättera značka nevráti. Bude mať nového šéfa, čo prakticky znamená ďalšie okresanie Diessových právomocí a kompetencií.

Zostáva naďalej šéfom koncernu s úlohou viesť ho v ústrety prechodu na elektromobilitu, no postupne prišiel o riadenie značky Volkswagen a správna rada mu fakticky odňala aj dozor nad čínskym trhom, ktorý je pre ňu aktuálne najvýznamnejší. Navyše naďalej pretrvávajú jeho spory s odborármi, ktorí by rozhodne na jeho stoličke radšej videli niekoho iného. Nateraz svoju pozíciu obhájil, uvidíme dokedy.

Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Čítajte viac Škoda asi prepustí až 10 000 ľudí. Kvôli elektromobilom

Novým šéfom značky Volkswagen sa stal doterajší riaditeľ značky Škoda Thomas Schäfer. Zo „škodovky“ odíde k 1. júlu budúceho roku, ani nie po dvojročnom pôsobení pre mladoboleslavskú značku. Je to zaujímavé rozhodnutie, pretože práve v posledných dvoch rokoch sa Škode príliš nedarí. Prakticky úplne prišla čínsky trh a v rámci polovodičovej krízy sa z koncernových značiek potýka s najväčším prepadom výroby, čakacie doby na nové Octavie sú aktuálne napríklad okolo jedného roku.

Kto bude novým šéfom Škody zatiaľ známe nie je, no v Mladej Boleslavi sú z vývoja situácie ľahko nervózni, pretože Schäfer patril k manažérom, ktorí za ňu v rámci koncernu aj napriek nie dobrému vývoju v poslednom období naozaj „dokázali kopať“ a snažili sa jej pozíciu posilniť.

Okrem personálnych zmien na zasadnutí rady koncernu odsúhlasili aj investície vo výške 158 miliárd eur. Až 56% z týchto peňazí bude smerovať na elektromobilitu a digitalizáciu. Volkswagen plánuje, že už v roku 2025 sa stane globálnym lídrom na trhu s elektromobilmi, a že už v roku 2026 bude jeho každé štvrté predané auto elektromobilom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Herbert Diess #Ralf Brandstätter #Thomas Schäfer
Články podľa značiek