V servisoch rastú ceny a predlžujú sa čakacie doby. Zlepšenie je v nedohľadne

Kombinácia problémov v dodávateľských reťazcoch, koronakrízy, vážneho nedostatku komponentov a rastúcej inflácie výrazne ovplyvňuje ceny a čakacie doby v českých autoservisoch.

13.12.2021 16:00
stk-kontrola-auto-podvozok-servis-automechanik-... Foto:
Opravy áut sú u našich západných susedov stále drahšie a navyše sa na čaká dlho.
debata (2)

V krajných prípadoch si zákazníci na úkon, ktorý predtým zabral týždeň či dva, počkajú dokonca niekoľko mesiacov a navyše zaplatia za opravu podstatne viac, než pred rokom. Uviedol to český portál E15.cz. „Autoservisy zahltil odložený dopyt v kombinácii s problémovým zásobovaním dielmi predovšetkým z Ázie. Čakacie lehoty u mnohých sa výrazne predĺžili," hovorí tajomník Zväzu dovozcov automobilov Josef Pokorný.

Podobne situáciu vidí aj česká Cebia, podľa ktorej české autoservisy medziročne zdraželi približne o 9 percent. Podľa informácií tejto spoločnosti, ktorá sa zaoberá preverovaním pôvodu, histórie a originality vozidiel, ide o kvalifikovaný odhad na základe údajov z trhu, ktoré má k dispozícii.

VW ID. Space Vizzion Concept - 2019 Čítajte viac VW už vie, ako z vás dostať peniaze po kúpe auta. Chce prenájom softvéru

„Ceny náhradných dielov rastú každoročne v súvislosti s novými modelmi uvádzanými na trh a ich lepšou a modernejšou výbavou. Tento rok však zdražujú oveľa viac ako v predchádzajúcich rokoch. Okrem ceny dielov rastú aj hodinové sadzby za prácu, do ktorých sa okrem iného premieta aj rast cien energií,“ hovorí Martin Pajer, riaditeľ spoločnosti Cebia.

V reči konkrétnych čísiel to znamená, že napríklad hodinové sadzby rastú tento rok vôbec najviac, medziročne o 10 – 15 percent. Lakovací materiál zdražil v priemere o 9 percent a ceny dielov o 7 percent. S vyššími cenami je možné tradične počítať vo veľkých mestách a najmä v Prahe. S rastúcou infláciou sa dá navyše očakávať, že dôjde ešte k ďalšiemu zdraženiu. Väčšina autoservisov je pritom úplne vyťažená a nemá o zákazky núdzu.

Porsche - servis Čítajte viac Consumer Reports: Tieto autá z vás v servisoch ‘stiahnu kožu‘

Práve naopak – čakacie doby v nich sa neúmerne predlžujú. Za normálnych okolností čakali zákazníci na bežné opravy jeden, nanajvýš dva týždne. „Dnes to je aj niekoľko mesiacov, hlavne pre nedostatok materiálov," dodal hovorca Ústredného automotoklubu ČR Igor Sirota.

Vzhľadom na príbuznosť trhov je situácia na Slovensku podobná a možno očakávať aj v budúcom roku pozvoľný rast cien práce aj náhradných dielov, hoci by to už nemalo byť až ta dramatické, ako v práve končiacom roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autoservis #oprava auta #zdražovanie áut #opravy v autoservisoch #zdražovanie opráv áut
Články podľa značiek