Tesla náhle zastavila predaj modelov S a X. Stiahla ich aj z cenníkov

Až na USA Tesla zastavuje predaj luxusných modelov S a X. Stáť za tým má veľké množstvo nevybavených objednávok.

14.12.2021 12:00
debata
Z konfigurátorov Tesly sa s výnimkou USA celkom... Foto: Tesla
Tesla S Plaid - 2022 Z konfigurátorov Tesly sa s výnimkou USA celkom vytratili jej dva vrcholové modely Tesla S a X.

Dostať sa k novej Tesle S alebo X bude najbližšie mesiace veľký problém. Oba modely totiž nečakane zmizli z konfigurátorov automobilky s výnimkou Spojených štátov amerických. Ako automobilka oznámila potenciálnym kupcom e-mailom, chce dočasným zastavením predaja urýchliť dodanie už objednaných vozidiel. Má ísť o reakciu na to, že Tesla má obrovský objem nevybavených zákaziek. Ten súvisí s oneskoreným rozbehom výroby oboch modelov po ich inovácii.

Giga Berlin-Desktop-V4 Čítajte viac Tesla stiahla žiadosť o dotácie pri výstavbe nemeckej továrne. Príde o miliardu

Linky s pôvodnými verziami zastavila Tesla v januári, ale systém objednávok nechala otvorený. Výroba modernizovanej Tesly S sa však rozbehla až v júni a Tesly X dokonca až v októbri. Tesla v e-maili tiež uvádza, že prvé už objednané kusy modelov S a X mimo USA dodá v polovici budúceho roka a tiež sľubuje, že cena ostane bez zmien. To je dobrá správa, pretože automobilka v poslednom roku výrazne zdražovala. Tak napríklad modely S a X zdraželi v septembri o 5 000 dolárov, a to nebolo prvý raz.

hertz-exterior Čítajte viac Autopožičovňa si od Tesly objednala stotisíc áut. Čaká sa na podpis zmluvy

Tesla S tak štartuje na cene 99 490 a Tesla X na 110 490 dolároch. Zlé jazyky tvrdia, že dôvodom spomalenia dodávok môže byť aj nedostatok čipov, čo Tesla tají, aby neohrozila cenu akcií. Naznačuje to aj oneskorené uvedenie menšieho modelu Y na niektoré trhy, napríklad v Austrálii. Tesla Y mala byť dostupná na tomto trhu už tento rok, ale zatiaľ sa tak nestalo. Dôvodom môže byť ale aj obria zákazka autopožičovne Hertz na 100 000 vozidiel Tesla 3, ktorej dala automobilka prioritu a ktorá odčerpala množstvo komponentov, ktoré má model spoločné s Teslou Y.

Tesla - Supercharger Čítajte viac Tesla otvára nabíjačky autám iných značiek. Začína v Holandsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #Tesla X
Články podľa značiek