Mercedes-Benz môže v Nemecku používať autopilota. Zatiaľ do 60 km/h

Väčšina autonómnych systémov áut zvládne viac, ako im dovoľuje súčasná legislatíva. Stuttgartu sa však podarilo na domácej pôde získať povolenie na využívanie systému Drive Pilot. Stále s obmedzeniami, ale predsa len vo väčšej miere ako doteraz.

15.12.2021 12:00
debata
Mercedes-Benz predviedol 100 km dlhú autonómnu... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S Intelligent Drive Mercedes-Benz predviedol 100 km dlhú autonómnu jazdu už v roku 2013. Až teraz sa ale táto technológia dostáva k zákazníkom.

Systém autonómneho riadenia napreduje v posledných rokoch neuveriteľným tempom. Keďže však v premávke existuje množstvo nepredvídateľných situácií, na ktoré nemusí automatizované riadenie zareagovať správne, je legislatíva pri využívaní schopností autopilotov veľmi obozretná. Jednoducho, autá vybavené semi-autonómnym riadením zvládajú v skutočnosti viac, než je im na cestách povolené. Aspoň v Európe, kde je legislatívny rámec prísnejší, než v USA. Teraz ale došlo k prelomu.

Tesla 3 - havária na Taiwane Čítajte viac Neuveriteľné: Tesla vyžaduje autocenzúru od vlastných zákazníkov. Právne!

Mercedesu-Benz sa totiž podarilo získať od nemeckého úradu pre motorové vozidlá (KBA) povolenie na využitie systému Drive Pilot vo vrcholových modeloch tried S a EQS. Ten dosahuje na stupnici autonómneho riadenia SAE stupeň 3, čo znamená, že vodič sa za určitých okolností nemusí venovať riadeniu. Rámec využitia je ale obmedzený na nemecké cesty a výlučne do rýchlosti 60 km/h. Automobilka uvádza, že vodič bude môcť v režime autonómneho riadenia sledovať filmy, prezerať internet alebo písať e-maily.

thenational ae Čítajte viac Uber skoro vôbec nepokročil vo vývoji autopilota. Prezradil ho uniknutý email

Mercedes-Benz odhaduje, že v Nemecku je približne 13 100 km diaľnic, kde by mohol byť autopilot bezpečne využívaný. Stuttgart sa pokúša rozšíriť povolenie aj pre ďalšie krajiny a trhy, najmä v USA a v Číne. Systém Drive Pilot na úrovni SAE 3 bude zákazníkom Mercedesu-Benz dostupný od polovice budúceho roka, pravdepodobne formou platenej softvérovej aktualizácie. Tým získa Mercedes-Benz náskok pred Teslou, ktorá nemá autonómne funkcie svojho autopilota na úrovni SAE 3 v Európe schválené.

Autonómne riadenie Čítajte viac IIHS: Autonómne riadenie nebude všemocné. Nehody zníži len o tretinu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #autonómne riadenie #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek