BMW predbehlo Mercedes! Toto sú najpredávanejšie manažérske limuzíny sveta

V kategórii luxusných manažérskych limuzín sa až prekvapivo podobá slovenský rebríček na ten celosvetový. Obom dominujú nemecké prémiové modely.

16.12.2021 05:00
BMW Foto:
V kategórii najpredávanejších manažérskych limuzín prišlo na polroku k zmene na prvom mieste.
debata (1)

Rebríček najpredávanejších manažérskych limuzín na svete zostavovaný agentúrou Focus2Move zatiaľ obsahuje len dáta za prvý polrok tohto roku. Aj samotná kategória nie celkom zodpovedá členeniu, aké sa používa u nás. Patrí tam väčšina modelov vyššej strednej triedy, respektíve segmentu D a k tomu aj niektoré autá strednej triedy, teda segmentu CD – napríklad Škoda Superb.

Samozrejme ide o modely s výnimkou verzií SUV, crossover a MPV, pre ktoré má Focus2Move samostatné kategórie. Pokiaľ ide o karosárske verzie, tak v tomto rebríčku nájdete výlučne sedany, liftbacky a kombi.

Konečne sme svetoví

Kým sa však dostaneme k celosvetovému rebríčku, pozrime sa ako to vyzerá s predajom manažérskych limuzín na Slovensku. Využijeme aktuálne dáta, takže zohľadníme údaje za 11 mesiacov roku 2021. U nás máme síce trochu iné delenie, než aplikuje agentúra Focus2Move, ale prispôsobili sme sa mu.

SUV Čítajte viac Samá Ázia! Toto je 10 najpredávanejších SUV na svete

Špecifikom nášho trhu je dominantná pozícia mladoboleslavskej značky Škoda. Takže ak medzi manažérske limuzíny zaradíme, rovnako ako Focus2Move, aj Škodu Superb, tak tá doslova prevalcuje všetky ostatné modely. Za prvých 11 mesiacov tohto roku sa z tohto modelu predalo na Slovensku 912 kusov. Druhé v poradí, BMW radu 5, sa môže pochváliť predajom pod 120-kusovou hranicou. Ak si však Superb odmyslíme, tak v tejto kategórii, aspoň pokiaľ ide o stupne víťazov, slovenský rebríček až prekvapujúco kopíruje ten celosvetový.

Na druhom až štvrtom mieste sú totiž nielen rovnaké autá ako v tom celosvetovom na prvom až treťom, ale dokonca aj v rovnakom poradí – BMW radu 5, Mercedes triedy E a Audi A6. Podobnosť asi nie je až tak prekvapujúca, pretože táto trojica má v celosvetovom rebríčku naozaj obrovský náskok pred ostatnými.

Silná trojka verzus zvyšok sveta

Pokiaľ ide o predaje za prvý polrok tohto roku, všetky tri topmodely patriace do portfólia nemeckých prémiových značiek sa zmestili do rozpätia od 167– do 146-tisíc kusov a ich trhový podiel sa pohyboval v pomerne úzkom rozpätí od 15,7 do 18 percent. V poradí štvrtý model (rovnako ako v roku 2020) – Hyundai Grandeur – však skončil za nimi s obrovským, takmer stotisícovým odstupom a všetky ostatné modely na tom boli samozrejme ešte o čosi horšie.

BMW 740Ld xDrive (2021) Čítajte viac Test: BMW 740Ld xDrive - komfort, dotiahnutý do maxima

Napriek tomuto náskoku, ktorý trvá už niekoľko rokov, však na stupňoch víťazov predsa len prišlo k jednej zásadnej zmene – a to hneď na prvom mieste. V pozícii svetovej jednotky v tejto kategórii totiž BMW radu 5 vystriedalo Mercedes triedy E. „Preskočilo“ ho len o relatívne malý počet predaných áut – približne 11-tisíc, tak sme zvedaví, ako to bude vyzerať po skompletovaní a zverejnení štatistík celosvetového predaja za kompletný rok 2021.

Celkom pekný skok zaznamenalo v rebríčku Volvo S90, ktoré si polepšilo o tri miesta a oproti roku 2020 je v ňom nováčikom Kia K8, ktorá ho po prvom polroku uzatvárala. A keďže v tomto roku sme z hľadiska ekonomickej výkonnosti veľa pekného o mladoboleslavskej škodovke nemohli napísať, tak aspoň teraz zmienime Škodu Superb, ktorej v tomto rebríčku prestížnych limuzín po polroku patrilo veľmi slušné piate miesto.

V ďalšej časti článku nájdete prehľad 10 najpredáva­nejších manažérskych limuzín na svete vrátane foto, trhových podielov a predaných kusov:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Top 10 #Focus2move #najpredávanejšie autá #najpredávanejšie limuzíny
Články podľa značiek