Toyota ukázala ‘showroom budúcnosti‘. Je explóziou elektromobilov!

Ak si niekto myslí, že Toyote ušiel v oblasti batériových elektromobilov vlak, je na omyle. Chystá doslova elektrickú explóziu. Na jednom mieste predstavila hneď 16 elektrických áut, z ktorých mnohé mieria do sériovej produkcie.

16.12.2021 14:00
debata
Akio Toyoda predstavil osobne 16 nových... Foto: Toyota
Toyota - 15 nových elektromobilov Akio Toyoda predstavil osobne 16 nových elektromobilov značiek Toyota a Lexus. Niektoré vo forme konceptov. Chystá sa skutočná elektrická explózia.

Nie je to tak dávno, čo šéf Toyoty, Akio Toyoda, čelil kritike zo strany akcionárov za svoj negatívny postoj k ambíciám japonskej vlády nariadiť zákaz výroby áut so spaľovacím motorom. Toyoda je totiž známy pragmatik. V tejto súvislosti mu mnohí vyčítali, že môže spôsobiť zaostávanie najväčšej automobilky sveta v oblasti elektrifikácie. Naoko to tak totiž aj vyzerá. Kým Volkswagen, Stellantis, Tesla či Mercedes-Benz a BMW chrlia jedenu elektrickú novinku za druhou, Toyota má spolu s Lexusom na trhu len jeden plug-in hybrid (RAV4) a jeden čistý elektromobil (Lexus UX 300e). Ten ďalší v podobe crossoveru bZ4X sa chystá až v budúcom roku. Lenže po včerajšku je všetko inak. Vytriezvieť museli aj najväčší oponenti Toyodu.

Akio Toyoda Čítajte viac Šéf Toyoty varuje Japonsko pred ‘bruselskou elektrickou cestou‘!

Toyota totiž nečakane odvysielala prenos z Japonska, ktorého hlavným „hrdinom“ bol práve Akio Toyoda. A za ním stálo neuveriteľných 16 elektromobilov! Toyota takpovediac predstavila svoj showroom budúcnosti. A nie ďalekej, pretože väčšina z týchto áut sa má stať realitou do roku 2030. Je možné, že zo značky, ktorá elektromobilom zatiaľ nefandila, sa stane líder batériovej elektromobility. Posúďte sami. Toyota chce mať do konca dekády na trhu 30 čistých elektromobilov a ročne ich vyrábať 3,5 milióna. V roku 2030 by pritom mali predstavovať 100 % predajov v Európe, Číne a v Severnej Amerike. O ďalších päť rokov to má platiť pre celý svet.

Toyota vsadí pri elektrifikácii na SUV. Bz4X už... Foto: Toyota
Toyota - 15 nových elektromobilov Toyota vsadí pri elektrifikácii na SUV. Bz4X už poznáme, no chystajú ďalšie. Vrátane malého crossoveru, ktorý bude mať zjavne blízko Toyote Aygo X.

Podobne je to s Lexusom. Aj ten prejde do roku 2030 na batériové elektromobily v Európe, Číne a v USA, pričom ich má produkovať milión ročne. Do roku 2035 by mali byť všetky Lexusy predávané na celom svete elektrické. Toyota si však necháva zadné vrátka. Nevzdáva sa totiž ani hybridnej, plug-in hybridnej, ani vodíkovej technológie. Tvrdí, že dnes nik nedokáže odhadnúť vývoj. „Pokiaľ ide o to, prečo sa snažíme ponechať si toľko možností, hoci mnohí si myslia, že to nie je fektívne, máme na to dobrý dôvod. Žijeme v diverzifikovanom svete a v dobe, v ktorej je ťažké predpovedať budúcnosť,“ vysvetľuje Toyoda. A dodáva, že je ťažké, aby boli všetci spokojní s jedným univerzálnym riešením.

Video
Batéria - solid-state Čítajte viac Toyota urýchli vývoj batérií. Použije kvantový superpočítač!

„My v Toyote sme presvedčení, že rýchle prispôsobenie sa zmenám v budúcnosti je dôležitejšie, ako snaha ju predpovedať. Chceme preto ponechať zákazníkom dostupné všetky možnosti, až kým nebude jasná správna cesta.“ Je to obozretný postoj, pretože ak by automobilové spoločnosti stavili na nesprávnu kartu, mohlo by to mať nedozerné následky. Na ekonomiku aj zamestnanosť. Veď len v Japonsku dáva automobilový priemysel prácu 5,5 miliónu ľudí.

Hviezdou Lexusu sa má stať superšport RZ so... Foto: Toyota
Toyota - 15 nových elektromobilov Hviezdou Lexusu sa má stať superšport RZ so zrýchlením z 0 na 100 km/h za dve sekundy a dojazdom viac ako 700 km. Stáť za tým majú aj batérie s tuhým elektrolytom.

A čo nás teda čaká? Vozidlá v showroome budúcnosti boli zoradené v troch radoch. V prvom vidíme známe bZ4X, stredne veľké SUV aj veľké SUV, ktoré má poskytnúť tri rady sedadiel pre sedem cestujúcich. A potom je tu malé SUV, ktoré by malo byť mimoriadne efektívne a dosiahnuť spotrebu len 12,5 kWh na 100 km. V druhom rade predstavila Toyota Lexusy založené na rovnakej platforme TNGA-e. Najväčším esom je však elektrický superšport RZ, ktorý má nadviazať na ikonické LFA. Jeho dynamika má byť omračujúca. Šprint na stovku vraj zvládne za dve sekundy a na jedno nabitie prejde viac ako 700 km. To aj vďaka batériám solid-state s tuhým elektrolytom.

Toyota bZ4X - 2022 Čítajte viac Toyota bZ4X: Prvá elektrická Toyota ‘tankuje‘ zo slnka a má revolučné riadenie

Mimochodom, Toyota od čias vývoja prvej generácie hybridného Priusu investovala len do samotných batérií jeden bilión jenov a vyrobila ich 19 miliónov. V nasledujúcich rokoch investuje do tohto kľúčového komponentu elektromobilov, vrátane spomínanej novej generácie s tuhým elektrolytom, ďalšie dva bilióny. Tretí rad patrí vzdialenejším projektom. Nielen elektrickému pikapu, off-roadu, ale aj elektromobilom, ktoré mieria do komerčnej sféry, alebo zabezpečia autonómnu mestskú mobilitu, podobne ako známe e-Palette, ktoré už premávalo v areáli letných olympijských hier v Tokiu.

Prípadne pôjde o rôzne nové mobilné prostriedky na poslednú míľu. Máme sa teda na čo tešiť. Toyota poriadne šliapne na elektrický plyn. „Ak budeme všetci konať s jednotou mysle, s vôľou a vášňou, budeme môcť zanechať veľa usmiatych tvárí a krásnu Zem pre ďalšiu generáciu,“ romanticky uzavrel Akio Toyoda svoj prejav.

Toyota - 15 nových elektromobilov
Toyota - 15 nových elektromobilov
+10Toyota - 15 nových elektromobilov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Akio Toyoda
Články podľa značiek