Už aj v USA zavádzajú prísnejšie emisné normy pre osobné autá

V Európe už "straší" nová emisná norma Euro 7, ktorá by vo svojej najprísnejšej podobe mala byť likvidačnou pre autá so spaľovacími motormi, no ani v zámorí nemajú automobilky "ustlané na ružiach".

23.12.2021 12:00
JATO Dynamics - emisie 2019 Foto:
Joe Biden a agentúra pre životné prostredie EPA požadujú razantné zníženie emisií nových áut v USA už od roku 2023.
debata (5)

Vlády Joea Bidena a Baracka Obamu presadili prísnejšie emisné normy pre autá s cieľom znížiť emisie skleníkových plynov a bojovať proti klimatickým zmenám. Nové pravidlá by mali pomôcť znížiť množstvo vypustených emisií do roku 2050 až o 3,1 miliardy ton.

Biden chce, aby 50 % všetkých nových vozidiel predaných v roku 2030 tvorili elektrické alebo plug-in hybridné modely, ale odmietol kalifornský plán na úplný zákaz áut so spaľovacími motormi od roku 2035.

V marci 2020 Trumpova republikánska administratíva zrušila Obamove skôr schválené štandardy a požadovala len 1,5 % ročné zvýšenie efektívnosti (úspory paliva) vozidiel do roku 2026. Obama požadoval zvýšenie ich efektívnosti na úrovni 5 percent. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť už od modelového roku 2023 a vyžadujú zníženie emisií vozidiel o 28,3 % do roku 2026.

JATO Dynamics - emisie 2019 Čítajte viac ACEA: Emisie nových áut vlani klesli o 11,3 %. No asi len na papieri

EPA odhaduje, že nové normy pomôžu Američanom ušetriť 210 až 420 miliárd USD na nákladoch za palivá do roku 2050, pričom za rovnaké obdobie odstránia viac ako tri miliardy ton emisií skleníkových plynov.

Analytici predpokladajú, že nové pravidlá povedú k nutnosti razantného navýšenia investícií do nových technlógií, čo výrazne zasiahne najmä „veľkú detroitskú trojku“, teda automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler (patriaci pod koncen Stellantis).

Americkí výrobcovia automobilov už oznámili veľké investície do elektrických vozidiel a úspornejších áut, ale priemyselná skupina Alliance for Automotive Innovation varovala, že nové normy bude ťažké splniť bez pomoci vlády, vrátane stimulov pre výrobcov aj spotrebiteľov a potrebnej infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie CO2 #emisné normy #Euro 7 #emisie v USA
Články podľa značiek