Tesla predáva Model 3 so štvorročnými batériami. Dôvod je nejasný

Ohľadom predajnej stratégie americkej automobilky sa vedú neustále debaty. Jej najnovší ťah však prináša veľa otázok a namiesto odpovedí sa vynárajú skôr dohady.

29.12.2021 14:00
Tesla-Model 3-2018-1280-03 Foto:
Tesla Model 3 sa objavil v konfigurátore so zľavou 1 570 amerických dolárov a s poznámkou, že dojazd môže byť o 12 % nižší pre vek akumulátorov.
debata (18)

Kúpiť si nové auto značky Tesla je pomerne jednoduché, no zároveň sa celý proces môže značne skomplikovať. Ako je známe, Tesla nemá sieť tradičných dealerov a objednať a kúpiť si vozidlo sa dá z pohodlia domova cez internet. V tomto ohľade je automobilka pokroková, keďže posunula predaj automobilov na úroveň e-shopov.

Lenže jej Achillovou pätou sú termíny a dodržiavanie záväzkov. Avizované novinky prichádzajú s niekoľkoročným oneskorením, alebo je reálna šanca, že na trh nedorazia vôbec. V prvom prípade išlo o Model 3 a Y a v druhom zatiaľ márne čakáme na začiatok výroby novej generácie Roadstera, ťahača Semi a futuristického pick-upu Cybertruck.

Tesla S Plaid - 2022 Čítajte aj Tesla náhle zastavila predaj modelov S a X. Stiahla ich aj z cenníkov

Najnovšie však Tesla skúša tolerantnosť zákazníkov niečím iným, na čo upozornil americký motoristický magazín Jalopnik. Model 3 sa objavil v konfigurátore so zľavou 1 570 amerických dolárov (približne 1 390 eur) a s poznámkou, že dojazd môže byť o 12 % nižší pre vek akumulátorov. Po kliknutí na odkaz sa zobrazí oznam, že batérie boli vyrobené v roku 2017 a z toho dôvodu je ich kapacita nižšia o spomínaných 12 %.

A práve toto vágne vysvetlenie vzbudzuje pochybnosti, čo je vlastne príčinou tejto ponuky. Bolo celé auto vyrobené v roku 2017 a do predaja sa dostalo až teraz? Boli v roku 2017 vyrobené len batérie a čakali na karosériu, do ktorej mohli byť namontované? Vzťahuje sa na batérie tradičná osemročná záruka (alebo nájazd 160 000 km), alebo už len štvorročná?

Tesla S Plaid - keramické brzdy Čítajte aj Tesla S Plaid: Za dobré brzdy chce Tesla 20 000 dolárov!

V súčasnosti patrí Tesla Model 3 k najpredáva­nejším elektromobilom na svete, takže s odbytom zjavne problém nemá. Čipová kríza sa začala minulý rok, čo značí, že výroba akumulátorov ešte nebola v roku 2017 ovplyvnená pandémiou. V hre je možnosť, že ide o batérie z predvádzacích a výstavných modelov, ktoré neabsolvovali veľa nabíjacích cyklov, a preto boli namontované do novších vozidiel.

Tesla Roadster 2020 - 2017 Čítajte aj Tesla Roadster sa opäť odkladá. Tentokrát na rok 2023

Kým opätovné použitie drahých a výrobne náročných akumulátorov je dobrý zámer s ohľadom na ochranu životného prostredia, je na zamyslenie, či uvedená zľava dokáže vynahradiť nižší dojazd a pravdepodobne aj nižšiu záruku. Stále platí, že po skončení životnosti vysokonapäťovej batérie, je elektrické auto v podstate nepredajné, lebo cena novej batérie prevyšuje zostatkovú cenu auta. A to nie je dobré ani pre planétu ani pre spotrebiteľa.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #akumulátory #Tesla Model 3 #kapacita batérií
Články podľa značiek