Šéf firmy Bosch: Povedzme si na rovinu, čipovú krízu sa zatiaľ zažehnať nepodarilo

Situáciu v automobilovom priemysle nevidí ružovo odchádzajúci predseda správnej rady a ani prichádzajúci šéf spoločnosti Bosch.

28.12.2021 14:00
Bosch CEO Hartung web Foto: ,
Stefan Hartung sa stane výkonným riaditeľom spoločnosti Bosch od januára 2022.
debata (4)

Iba nedávno sme písali o tom, ako končiaci šéf dozornej rady koncernu Bosch Franz Fehrenbach v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung zdvihol varovný prst s tým, že európsky automobilový priemysel sa stal príliš závislým od Ázie a iných častí sveta, najmä pokiaľ ide o batériové články a ďalšie životne dôležité komponenty. Automobilky podľa neho ešte stále nemajú inú možnosť, než sa stále spoliehať na dodávky z Ázie – aspoň pokiaľ sa nezvýšia európske výrobné kapacity.

Veľmi podobne vidí situáciu aj nastupujúci šéf Bosch-u Stefan Hartung. Nedostatok čipov v automobilovom priemysle sa podľa neho tak skoro neskončí a firmy budú s týmto problémom zápasiť aj v budúcom roku. „Povedzme si na rovinu, čipovú krízu sa zatiaľ zažehnať nepodarilo,“ povedal Hartung v rozhovore pre časopis Focus, ktorý zverejnila agentúra DPA. „Celý nemecký priemysel je vysoko závislý na vyriešení problémov v dodávateľskom reťazci. Každý jeden chýbajúci čip môže znamenať, že systém riadenia, a teda auto ako celok, nie je možné vyrobiť. Toto nás bude stáť dosť energie aj v roku 2022,“ dodal Hartung.

franz-fehrenbach, bosch Čítajte viac Šéf firmy Bosch: Európsky automobilový priemysel je príliš závislý od Ázie!

Práve v dôsledku problémov v dodávkach čipov hrozí, že sa Nemecku nepodarí splniť cieľ mať na domácich cestách do roku 2030 okolo 15 miliónov elektrických áut. „Toto nebude možné, ak sa celosvetový problém dodávateľských reťazcov nepodarí čoskoro vyriešiť. A to nehovorím iba o automobilovom priemysle,“ povedal Hartung.

V súvislosti s cieľmi pri elektrických autách je nový šéf firmy Bosch celkovo skeptický. „Toto si vyžaduje nielen suroviny, batérie a dopyt, ktorý zasa do veľkej miery závisí od nabíjacej infraštruktúry, ale aj od sociálnych zmien a technologickej transformácie,“ uviedol Hartung. Navyše, ako dodal, aj samotná elektrická energia, ktorú tieto vozidlá využívajú, by mala byť zelená.

4 debata chyba
Články podľa značiek