Výroba áut na Slovensku zostane v tomto roku pod miliónovou hranicou

V prvom polroku štvorica automobiliek pôsobiacich na Slovensku vyrobila vyše 555-tisíc vozidiel a na začiatku roku ZAP SR prognózoval, že celoročná výroba opätovne prekročí 1 milión kusov.

28.12.2021 18:00
automobilka PSA, Trnava Foto: ,
Automobilky na Slovensku aj v tomto roku vyrobia menej, ako jeden milión áut.
debata (5)

Výroba áut na Slovensku by v tomto roku nemala klesnúť pod 900-tisíc kusov. Také sú odhady Zväzu automobilového priemyslu SR. V prvom polroku pritom štvorica automobiliek pôsobiacich na Slovensku vyprodukovala viac ako 555-tisíc vozidiel a na začiatku tohto roka zväz prognózoval, že celoročná výroba opätovne prekročí 1 milión kusov. Za minulý rok automobilky na Slovensku vyrobili približne 985-tisíc áut.

„Rok 2021 bol v znamení pokračujúceho boja s pandémiou a opatrení, ktoré bolo nutné zaviesť vo výrobe tak, aby bola zabezpečená ochrana pracovníkov pred šírením pandémie. Zároveň sa začali prejavovať vplyvy pandémie na celý dodávateľský reťazec, kedy dochádzalo k výpadkom v dodávkach materiálov a zvyšovaniu cien," zdôvodnil aktuálne výsledky generálny sekretár ZAP SR Ján Pribula.

auto, sipka, pokles, pokles predajov Čítajte viac Predaj áut v Európe v číslach: Voľný pád Fordu pokračuje, Ázijci sa tešia

Hlavnými témami tak pre automobilky v tomto roku boli okrem pandémie aj nedostatok čipov, zvyšovanie cien základných surovín, vstupov, energií, ako aj oznámenie nedostatku horčíka z globálneho hľadiska. Z pohľadu tvorby legislatívneho rámca išlo o rozpracovanie deklarácie Európskej komisie, ktorou je materiál „Zelená dohoda“ do konkrétnych legislatívnych úprav a balíček „Fit for 55“, ktorý obsahuje návrhy alebo novely 14 smerníc a nariadení.

„Na Slovensku hodnotíme pozitívne okrem podporných opatrení na udržanie pracovných miest aj systémové riešenie tejto podpory, a to prijatie zákona o skrátenej pracovnej dobe „Kurzarbeit“," hovorí Pribula.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výroba áut #ZAP SR #čipová kríza #Zväz automobilového priemyslu #automobilky na Slovensku
Články podľa značiek