Karel Loprais: Ako sa z robotníka stala legenda Dakaru

Po krátkej chorobe zomrel šesťnásobný víťaz kategórie kamiónov na Rallye Dakar Karel Loprais. Jeden z najúspešnejších pretekárov histórie slávnej súťaže skonal vo veku 72 rokov.

31.12.2021 17:18
Loprais Foto:
Karel Loprais sa dožil 72 rokov.
debata (55)

Tento Silvester nebude pre mnohých priaznivcov motoršportu veselý. V noci z 29. na 30. decembra nás totiž navždy opustila česká automobilová legenda, výnimočný a pritom skromný človek, Karel Loprais. Muž, ktorý šesťkrát zvíťazil v kategórii kamiónov na legendárnej rely Dakar, považovanej za najťažšiu na svete.

„Opustil nás muž, ktorý všeobecne šetril slovami a ešte menej hovoril sám o sebe. Napriek tomu si svojimi činmi, úspechmi, správaním, konaním, vystupovaním, prístupom k životu, ale aj typickým nesmelo vyzerajúcim úsmevom získal úctu, rešpekt a srdce niekoľkých generácií svojich kolegov , súperov, fanúšikov motoristického športu aj širokej verejnosti,“ uviedli zástupcovia rodiny na facebooku.

Vášeň pre Tatru

Na začiatku kariéry sa mu zrejme ani nesnívalo o tom, čo sa mu neskôr podarilo dosiahnuť. Rodák z Ostravy totiž v roku 1967 nastúpil do automobilky Tatra ako obyčajný robotník. Časom na seba nadriadených upozornil nielen veľkým zápalom pre prácu, ktorá ho mimoriadne bavila, ale najmä hlbokými technickými znalosťami konštrukcie Tatier, ktoré boli tak detailné, akoby sa na ich konštrukcii sám podieľal.

A napokon aj presne takú pozíciu získal – spolupodieľal sa na niekoľkých významných technologických zlepšeniach Tatier a napokon sa stal testovacím pilotom. A odtiaľ bol už len krok k roli závodníka, kde sa okamžite presadil a rýchlo sa zaradil vo svojej kategórii ku skutočným legendám.

Karel Loprais sa na dakarskej rely predstavil prvýkrát v roku 1986 a o dva roky neskôr si pripísal premiérové víťazstvo. Ako reprezentant Tatry Kopřivnice ukázal kvality nákladného vozidla Tatra 815, s ktorým v roku 1988 zvíťazil presvedčivým spôsobom v súťaži Rallye Dakar, kategórii kamiónov. V tejto súťaži štartoval aj v nasledujúcich rokoch a svoje víťazstvá rozmnožil o ďalších päť víťazstiev v rovnakej kategórii.

Karel Loprais sa dožil 72 rokov. Foto: Václav Jirsa / Borgis archive / Profimedia
Karel Loprais Karel Loprais sa dožil 72 rokov.

Za druhé miesta navyše získal štyri strieborné medaily a jednu bronzovú. Medzi rokmi 1986 až 2006, kedy sa zúčastnil celkom 19 ročníkov tejto súťaže bol iba raz diskvalifikovaný za neskorý dojazd do cieľa etapy, keď bola zablokovaná cesta uviaznutými vozidlami. Raz nedokončil preteky pre závadu na motore a raz skončil po dramatickej havárii pri dopade kamiónu po rýchlom prejazde terénnej nerovnosti. A napokon pri svojom poslednom Dakare v roku 2006 zo súťaže odstúpil zo zdravotných dôvodov, a to v dôsledku komplikácií súvisiacich práve s haváriou, ktorá sa stala rok predtým. Nikdy na Dakare neštartoval s iným vozidlom ako Tatra.

Tvár automobilky

„Meno Karla Lopraisa bude vždy späté s našimi vozidlami a legendárnymi pretekmi Rallye Dakar. Česť vašej pamiatke, pán Loprais,“ uviedla na facebooku automobilka Tatra. „Jeho excelentné výkony v extrémnych podmienkach Rallye Dakar silne prispeli k tomu, že je Tatra celosvetovo jednou z najsilnejších českých značiek. Tatra naň nikdy nezabudne a zaväzuje sa starať sa o jeho športový odkaz, ktorý sa už stal neoddeliteľnou súčasťou tatrováckej tradície,“ dodala kopřivnická spoločnosť vo vyhlásení.

Loprais má na konte celkom jedenásť medailových umiestnení z devätnástich štartov na Dakare, v rodinnej tradícii teraz pokračuje synovec Aleš, ktorý bol členom jeho posádky pri poslednom štarte v roku 2006. Lepšou bilanciou na Rallye Dakar sa môžu pochváliť iba štrnásťnásobný víťaz Rus Vladimir Čagin, ktorý kategóriu kamiónov ovládol sedemkrát.

„Odchod Karla Lopraisa je bolestivou ranou pre celú rodinu aj široký okruh priateľov. Dnes nás opustil originálny človek, ktorého miesto v našom svete nemožno nikým a ničím zaplniť. V našich srdciach a pamäti však zostáva množstvo krásnych spomienok, za ktoré nikdy neprestaneme byť vďační . Ďakujeme, Karol,“ uviedla rodina.

V roku 2000 Autoklub Českej republiky vyhlásil Karla Lopraisa spolu s motocyklovou legendou Františkom Šťastným za pretekárov storočia, trikrát tiež získal Zlatý volant v kategórii rely a v roku 2007 dostal rovnaké ocenenie za celoživotný prínos motoristickému športu. Pred štyrmi rokmi získal české štátne vyznamenanie, medailu Za zásluhy.

„Zomrel mi môj nevlastný brat, to je samo o sebe tragédia…, a teraz sme ešte tu, ďaleko,“ povedal Českej televízii dojatý Josef Kalina, ktorý bol dlhoročným Lopraisovým navigátorom a teraz sa v Džidde chystá na sobotný štart Rallye Dakar v kategórii Classic. „Faktom je, že on nás vidí a my pôjdeme za neho,“ dodal so slzami v očiach.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #kamióny #Rely Dakar #Tatra #Karel Loprais
Články podľa značiek