Tesla má veľké problémy. Do servisov musí takmer pol milióna áut

Veľká zvolávacia akcia Tesly prebieha zatiaľ v USA a týka sa vyše 350-tisíc vozidiel Model 3 a takmer 120-tisíc luxusných áut Model S.

03.01.2022 10:00
Tesla Foto:
Do servisov musia Tesla Model 3 a Model S.
debata (6)

Tesla oznámila, že zvoláva 356 309 vozidiel Model 3, vyrobených medzi rokmi 2017 až 2020 a 119 009 vozidiel Model S, vyrobených medzi rokmi 2014 až 2021. Spolu ide o takmer pol milióna áut, čo je takmer rovnaký počet, ako táto americká spoločnosť vyrobila za celý rok 2020.

Najmä v prípade Tesly Model S ide o kurióznu, ale pomerne závažnú poruchu. Chybný môže byť mechanizmus zatvárania prednej kapoty, respektíve kufra. Pri týchto autách teda hrozí, že sa predná kapota môže počas jazdy otvoriť a úplne zakryť výhľad vodičovi, čo môže spôsobiť vážnu kolíznu situáciu. Rovnako sa môže počas jazdy otvoriť aj kufor. Podľa odhadov môže mať vážne poškodenú západku na prednej kapote alebo na kufri až 14 percent zo zvolávaných áut. To je takmer 17-tisíc áut.

Tesla - Autopilot Čítajte viac Americkým úradom dochádza trpezlivosť. Tesla kašle na ‘zvolávačky‘

V prípade Modelu 3 nejde až o tak závažnú poruchu. Problémom je zle umiestnený kábel, vedúci k zadnej kamere. Postupne môže „opakované otváranie a zatváranie veka kufra spôsobiť jeho nadmerné opotrebovanie“, následkom čoho sa obraz z nej prestane prenášať na centrálny displej pred vodičom, uvádza sa v bezpečnostnej správe (Safety Recall), ktorú Tesla predložila americkému Národnému úradu pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA). Podľa tejto správy môže mať reálny problém s kamerou približne jedno percento zvolávaných áut, čo je niečo vyše 3 500 áut.

V prípade oboch áut bezpečnostné správy uvádzajú, že „Tesla si nie je vedomá žiadnych nehôd, zranení alebo úmrtí“ súvisiacich s uvedenými chybami. Bližšie informácie k zvolávacej akcii zatiaľ spoločnosť Elona Muska neposkytla.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model S #zvolávacia akcia #Tesla Model 3
Články podľa značiek