AvtoVaz: Lada potvrdila príchod novej Nivy. Máme ju tu do troch rokov

Ruský AvtoVaz urýchli príchod novej generácie legendárnej Nivy. Predávať sa bude opäť aj v Európe.

04.01.2022 18:00
debata (2)
Toto je zatiaľ jediná oficiálna skica novej... Foto: AvtoVaz
Lada Niva - 2024 Toto je zatiaľ jediná oficiálna skica novej Nivy. Na rozdiel od minulosti bude už základná verzia disponovať 5-dverovou karosériou.

Správ o príchode novej generácie Lady Niva bolo neúrekom. V ponuke je ale napriek tomu stále tá pôvodná z roku 1978 aj jej modernizovaná verzia Niva Travel, ktorá vznikla v spolupráci so Chevroletom. Obe má nahradiť novinka, ktorá sa rodí v spolupráci s Daciou. A teraz sa zdá, že pomaly ide do tuhého. Ruský AvtoVaz totiž korigoval pôvodné vyhlásenie šéfa automobilky Nicolasa Maureho, ktorý vani v septembri povedal, že nová Niva dorazí v roku 2026. Podľa najnovších správ AvtoVazu by to ale malo byť o dva roky skôr, ešte v závere roku 2024.

Lada Niva PVR-235710 - verzia ťahač Čítajte viac Lada Niva Legend: Takto ruskú ikonu nepoznáte. Ide do výroby ako ťahač

Okrem toho AvtoVaz potvrdil, že okrem krátkej verzie, i keď 5-dverovej, príde aj predĺžená, so 7-miestnym interiérom, zatiaľ s pracovným názvom Niva Grand. Tá však dorazí približne s dvojročným odstupom. V oboch prípadoch bude základom platforma CMF-B-LS koncernu Renault-Nissan, ktorú bude zdieľať s novou generáciou Dacie Duster. Na rozdiel od rumunského súrodenca si má ale Niva zachovať DNA off-roadu, čo znamená, že ostane verná redukčnej prevodovke a vraj aj uzamykateľnému diferenciálu.

Lada Niva - 40 rokov Čítajte viac Lada Niva Legend: Ruská ikona končí. Zatiaľ v 5-dverovej verzii

Dobrou správou je, že nová generácia Nivy sa má opäť vrátiť do Európy, i keď len na vybrané trhy. Podľa starších vyjadrení šéfa Renaultu Luca de Mea, napríklad do Švajčiarska a ďalších krajín alpského regiónu. Okrem Nivy sa máme dočkať aj ďalších troch nových modelov, ktoré budú mať svoje rumunské pendanty. Obe značky budú totiž kooperovať oveľa viac ako v minulosti. Napokon, aj preto bol zastavený projekt novej Nivy vo vyskom štádiu vývoja, ktorá sa ukázala ako koncept v roku 2018, ešte pod názvom Lada Vision 4×4.

Lada Niva Travel - 2021 Čítajte viac Lada Niva Travel: Takto vyzerá ‘nová‘ ruská legenda

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Lada #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek