Postavíme na Slovensku tritisíc nových nabíjačiek?

Na Slovensku má vzniknúť národná sieť ultrarýchlych nabíjacích staníc na diaľniciach a rýchlostných cestách.

10.01.2022 12:00
kia nabíjanie Foto:
Slovensko plánuje výrazne posilniť nabíjaciu infraštruktúru. (Ilustračné foto)
debata (11)

Občas sa objavia informácie, že Slovensko je na elekromobilitu dobre pripravené a má dostatok nabíjacích staníc. Tieto informácie však vychádzajú z porovnania počtu nabíjacích staníc s počtom elektormobilov, ktoré v danej krajine jazdia. A keďže z hľadiska trhového podielu elektromobilov patríme na úplný chvost Európy a pre ich rozširovanie aktuálne neexistuje a v roku 2022 zrejme ani nebude existovať vôbec žiadna podpora v podobe dotácií, tak sa teda aspoň chválime tým, aku vraj máme „dobrú nabíjaciu infraštruktúru“.

Pre praktické využívanie elektromobilov je však oveľa dôležitejšie niečo iné – kam všade sa s nimi skutočne dostanete. Inak povedané – koľko nabíjacích staníc má konkrétna krajina na každých 100 kilometrov svojej cestnej siete. A ak sa na slovenskú nabíjaciu infraštruktúru pozrieme z tohto uhla pohľadu, situácia zrazu vyzerá celkom.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Pozor: Za dlhé státie na nabíjačkách platíte parkovné. A nie je malé

V súčasnosti má podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) najlepšiu nabíjaciu infraštruktúru v Únii Holandsko. Táto krajina má 47,5 nabíjacích staníc na 100 km ciest. Nasleduje Luxembursko (34,5), Nemecko (19,4) a Portugalsko (14,9). Skupinu päť najúspešnejších krajín dopĺňa Rakúsko (6,1). Slovensko má len dve nabíjacie stanice na 100 km ciest a v tomto ukazovateli je porovnateľné napríklad s Chorvátskom (2,3).

Sú však aj krajiny, ktoré sú na tom v tomto smere ešte horšie. Napríklad Litva má len 0,2 nabíjačiek na sto kilometrov, Poľsko 0,4 a Cyprus, Lotyšsko a Rumunsko 0,5. Pokiaľ ide o reálne čísla, tak v roku 2020 bolo v Európe približne 225 000 verejných nabíjacích miest.

Z toho však približne 70 percent len v troch krajinách – v Holandsku, Nemecku a vo Francúzsku. A iba 25 000 z nich malo výkon vyšší ako 22 kW, čo ich kvalifikuje ako vhodné verejné miesta na nabíjanie. Experti odhadujú, že ak chce EÚ mať na konci roku 2030 na svojich cestách 30 miliónov elektromobilov, treba do nabíjacej infraštruktúry investovať 80 miliárd eur.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac ACEA: Automobilky bijú na poplach. Elektromobilov pribúda, nabíjačiek nie

Dobrou správou je, že na Slovensku by sa však vďaka zdrojom z plánu obnovy mala sieť verejných nabíjacích staníc výrazne rozšíriť. Počíta sa s celkovou investíciou vo výške 50 miliónov eur a vybudovaním viac ako 3 000 nabíjacích bodov. Zároveň by sa podľa informácií ministerstva hospodárstva mali vybudovať aj tri vodíkové čerpacie stanice.

„V rámci plánu obnovy chce Slovensko investovať finančné prostriedky aj do viacerých oblastí týkajúcich sa rozvoja infraštruktúry pre alternatívne palivá, najmä elektromobility. Ide najmä o investíciu v rámci Komponentu 3 – Udržateľná doprava, kde sa počíta s vybudovaním národnej siete 228 ultrarýchlo nabíjacích staníc na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktorá bude vo vlastníctve štátu," tvrdí ministerstvo. Na národnú sieť by z celkovej sumy malo putovať asi 30 miliónov eur. Taktiež sa počíta s použitím schém pomoci pre obce, samosprávy, ako aj právnické subjekty na budovanie miestnej nabíjacej infraštruktúry.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacie stanice #elektromobilita #nabíjacia infraštruktúra
Články podľa značiek