Manta Ray: Drony mieria už aj pod morskú hladinu!

Americká vojenská výskumná agentúra DARPA vyvíja podmorské drony, schopné fungovať bez priamej ľudskej kontroly.

18.01.2022 20:00
manta Foto:
Manta Ray je projekt podmorského dronu americkej výskumnej vojenskej agentúry DARPA.
debata (6)

Americká vojenská výskumná agentúra DARPA posunula do druhej fázy program Manta Ray, ktorý bol zahájený v roku 2020. Jeho cieľom je vyvinúť inovatívne technológie umožňujúce autonómnym podvodným vozidlám (UUV – autonomous Unmanned Underwater Vehicles) s možnosťou prepravy nákladu a prístrojov (prípadne aj zbraní) pracovať na dlhodobých misiách s veľkým kilometrovým dosahom v oceánskom prostredí. Do druhej fázy programu sa kvalifikovali dve spoločnosti – Northrop Grumman Systems Corporation a Martin Defense Group. V tejto fáze by obe mali vyvinúť plne funkčné prototypy.

Cieľom program Manta Ray je vyvinúť UUV, ktoré fungujú po dlhšiu dobu bez potreby ľudskej podpory alebo údržby. V prvej fáze programu sa inžinieri zamerali na nové prístupy, umožňujúce efektívnejšie narábanie s energiou, celkovú spoľahlivosť, navigáciu, vyhýbanie sa podmorským prekážkam a v neposlednom rade aj na odolnosť jednotlivých komponentov v slanom morskom prostredí.

Konkrétne to znamená, že nová generácia podmorských dronov bude musieť byť v prípade potreby schopná zastaviť a nabiť nejakým vhodným spôsobom svoje vlastné batérie, čo je pod morskou hladinou pomerne komplikované. Tie budú pravdepodobne získavať energiu z podmorských prúdov a čiastočne aj zo Slnka – ako by to mohlo vyzerať, ukazuje aj priložené video.

Tieto inovatívne stroje budú musieť byť schopné detegovať, označiť a vyhnúť sa všetkým možným prekážkam, aby sa nezachytili napríklad v morských riasach, nepoškriabali o kamene alebo koraly alebo aby neuviazli v rôznych trhlinách. Ako by mali v praxi fungovať, by sme mali vidieť už koncom tohto roku, respektíve začiatkom toho budúceho.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #DARPA #drony #podmorské drony #UUV #Northrop Grumman Systems #Martin Defense Group #Manta Ray
Články podľa značiek