Šok: Po 90 rokoch stratil koncern GM post americkej jednotky

General Motors predával najviac áut v USA od roku 1931. V roku 2021 ho z trónu zosadila japonská automobilka.

05.01.2022 16:00
General Motors Foto:
General Motors nie je americkou jednotkou v predaji áut prvýkrát od roku 1931.
debata (6)

Ešte nedávno nemysliteľné sa stalo realitou. Americký automobilový koncern General Motors bol zosadený z trónu. Detroitská automobilka nie je po prvýkrát od roku 1931 – teda za deväťdesiat rokov – spoločnosťou, ktorá v USA predala najviac automobilov.

Jednotkou v USA sa stala japonská automobilka Toyota. Tá v roku 2021 v Spojených štátoch predala 2,332 milióna vozidiel, General Motors 2,218 milióna. Toyota teda v uplynulom roku v USA predala približne o 114 000 vozidiel viac. Predaje General Motors v USA v roku 2021 znížili o 13 percent, zatiaľ čo tržby Toyoty vzrástli o 10 percent. Ešte v roku 2020 pritom General Motors dominoval, predal 2,55 milióna áut, takmer o pol milióna viac, než v rovnakom roku predala Toyota.

Anylytici za tým vidia aj krízu, súvisiacu s nedostatkom polovodičov. Tá totiž Toyotu zasiahla podstatne miernejšie, než americké automobilky. Japonská automobilka profitovala z rozhodnutia, urobeného presne pred dekádou, keď jej výrobné reťazce zásadným spôsobom na domácej pôde narušilo zemetrasenie a následné cunami.

rivian Čítajte viac Viete, ktorá americká automobilka je druhou najsilnejšou? To neuhádnete

Vtedy sa čelní predstavitelia automobilky rozhodli, že si pre takéto extrémne situácie budú vytvárať dostatok zásob dielov tak, aby sa situácia neopakovala aj napriek tomu, že to znamenalo výrazné zvýšenie nákladov na skladovanie. Americké automobilky, rovnako ako aj európske, v snahe čo najviac optimalizovať výrobu naďalej preferovali minimálne zásoby a systém výroby just-in-time. A to sa im teraz vypomstilo.

Pravdou však je, že americké automobilky strácajú doma pôdu pod nohami už niekoľko rokov, aj keď iba pozvoľna. Ešte v minulom storočí Ford, General Motors a Chrysler mali na svojom konte deväť z každých desiatich áut predaných v USA a aj v roku 2008 mali obsadenú viac ako polovicu domáceho trhu.

Časy sa však menia. Toyota Camry je napríklad už 20 rokov najpredávanejším osobným automobilom strednej triedy v USA, zatiaľ čo jeho RAV4 je už päť rokov najpredávanejším menším SUV. A teraz je Toyota dokonca aj najsilnejšou automobilkou v Amerike.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #General Motors #najpredávanejšie autá #Toyota Camry #najpredávanejšie autá v USA
Články podľa značiek