Sony Vision-S 02: Tvorca Walkmanu predstavil už druhý elektromobil

Spoločnosť Sony vážne zvažuje svoj vstup na trh s elektrickými autami. Má pripravené dokonca hneď dva modely.

10.01.2022 10:00
Sony Vision-S 02 SUV Foto:
Sony Vision-S 02 je koncept, ktorý by podľa vyjadrení spoločnosti mohol byť predobrazom sériového auta.
debata

Spoločnosť Sony presne pred dvomi rokmi predstavila svoj koncept Vision-S 01. Auto vyzeralo v podstate hotové, takže sa okamžite objavili špekulácie či chce táto japonská korporácia skutočne vstúpiť do automobilového segmentu.

Vtedy to poprela s tým, že koncept Vision-S 01 slúži len ako demonštrátor nových pokročilých technológií infotainmentu, konektivity a rôznych technológií a senzorov, potrebných pre autonómnu jazdu. Auto sa však napodiv po roku dostalo do „ostrého testovania“ priamo na cestách, ktoré prebieha doteraz.

Sony Vision-S 02 SUV
Sony Vision-S 02 SUV
+5Sony Vision-S 02 SUV

A pred pár dňami spoločnosť predstavila ďalší do detailov dotiahnutý koncept s označením Vision-S 02. Toto vozidlo využíva rovnakú elektrickú a cloudovú platformu ako prototyp Vision-S 01, ktorý sa už testuje.

Na rozdiel od predchodcu však ide o väčšie auto s karosériou niekde na pomedzí medzi crossoverom a SUV, respektíve so skosenou zadnou časťou, takže ide skôr o SUC, Sport Utility Coupé, ponúkajúce až 7-miestny interiér. Teda Sony novým konceptom mieri rovno do segmentu, ktorý patrí v zámorí a aj v Európe k najpopulárnejším a najpredávanejším.

A aj vyjadrenia spoločnosti Sony sú už celkom iné, než pred dvomi rokmi. "Aby sme ďalej urýchlili vývoj a ponúkli nové možnosti v oblasti mobility, plánuje Sony na jar 2022 založiť spoločnosť Sony Mobility Inc, prostredníctvom ktorej hodláme preskúmať možnosť vstupu na trh s elektromobilmi,“ píše sa vo vyhlásení firmy. Sony reálne zvažuje, že bude elektrické autá skutočne vyrábať a dotiahnutosť oboch konceptov až do detailov tomu aj nasvedčuje.

A aké sú zverejnené parametre práve predstaveného SUV-kupé od Sony? Jeho dĺžka je 4 895 mm, šírka 1 930 mm a výška 1 650 mm. Rázvor má 3 030 mm a svetlú výšku 157 mm. Jeho hmotnosť by mala byť mierne pod hranicou 2,5 tony a poháňať ho budú dva elektromotory (na prednej a zadnej náprave), každý s maximálnym výkonom 200 kW. Auto s nimi dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 180 km/h.

Auto je doslova nabité senzormi a pokročilou elektronikou, kompletne monitorujúcou dianie okolo auta a aj v kabíne. Dokonca má kameru, ktorá pre lepšie porozumenie rečovým príkazom odoziera z pier vodiča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #crossover #Sony Vision-S #Sony Vision-S 02
Články podľa značiek