Tatry sa budú na Slovensku nielen vyrábať ale opäť aj vyvíjať!

Keď sa na Slovensku povie Tatra, mnohí si s ňou spoja Bánovce nad Bebravou, kde sa v minulosti toeto nákladné automobily vyrábali. Lenže Tatry sa na Slovensku v minulosti aj vyvíjali. Za vývoj zodpovedalo Konštrukčné a vývojové stredisko Tatra Bratislava. Po niekoľkých desiatkach rokov sa opäť otvára možnosť podieľať sa na vývoji Tatroviek na Slovensku a to vďaka spoločnosti Tatra Defence Slovakia.

12.01.2022 12:00
debata
Stredné nákladne vozidlo Tatra Tactic na... Foto: Tatra Trucks
Stredne nakladne vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6 ktore spolocnost Tatra Defence Slovakia planuje vo svojom zavode vyrabat Zdroj Tatra Trucks Stredné nákladne vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6, ktoré spoločnosť Tatra Defence Slovakia plánuje vo svojom závode vyrábat.

Aj keď sa na Slovensku automobilka Tatra uchovala v pamäti najmä v súvislosti s výrobou nákladných automobilov v Bánovciach nad Bebravou, vývoj osobných automobilov značky Tatra má na Slovensku nezmazateľnú historickú stopu. A to od roku 1. 7. 1960, kedy bolo založené Konštrukčné a vývojové stredisko Tatra Bratislava, ktorého úlohou bolo projektovanie úžitkových automobilov s motorom z automobilu Tatra T 603. Už v apríli 1961, sa pod vedením Ivana Mičíka podarilo navrhnúť prvý automobil – trinásťmiestny minibus Tatra T 603MB. V tom istom roku absolvoval tento minibus testy, ktoré preukázali jeho dobré jazdné vlastnosti.

Tatra, PR, nepoužívať Čítajte viac Automobilka Tatra je so Slovenskom previazaná viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať

Na podobnom princípe projektanti v Bratislave navrhli aj automobil Tatra T 603 NP. Išlo o nízkoplošinový valník, ktorý podľa výpovedí pamätníkov skúšobne jazdil po Bratislave a roznášal tovar do drogérií. Ani minibus Tatra T 603MB a ani automobil Tatra T 603 NP sa však do výroby nikdy nedostali. Najznámejším projektom bratislavskej pobočky Tatry Kopřivnice bol ale projekt novej generácie Tatry T 603. V roku 1963 bola bratislavská pobočka poverená naprojektovaním a vývojom novej limuzíny, ktorá by ju nahradila. Celý projekt viedol konštruktér Ján Cina, ktorý na prelome rokov 1963 a 1964 pripravil niekoľko návrhov karosérie novej limuzíny.

Vrcholným dielom bratislavského vývojového... Foto: Tatra
Tatra 603 X Vrcholným dielom bratislavského vývojového oddelenia Tatry v Bratislave bol nástupca Tatry 603. Vyrábať sa ale nikdy nezačala.

Víťazný návrh mal označenie X-5 a prototyp nového vozidla bol označený ako T 603 X. Zároveň išlo o jediný návrh, ktorý sa objavil v podobe funkčného vzoru. V porovnaní s limuzínou Tatra T 603 bolo pri prototype T 603 X možné vidieť niekoľko zmien. Tie sa týkali napríklad zvýšeného výkonu motora zo 77 na 90 kW, zvýšenia maximálnej rýchlosti na 160 km/h, zníženia spotreby paliva, alebo menšieho interiéru v porovnaní so staršou limuzínou Tatra T 603. Automobil bol dokončený v roku 1967 a predstavený vedeniu Tatry Kopřivnice. V dôsledku menšieho interiéru vozidla, čo bolo pri reprezentatívnych vozidlách kľúčové, nebol nakoniec model T 603 X vedením kopřivnickej automobilky schválený.

Fotografia c.1 - Viacucelove obrnene vozidlo 4x4 na podvozku Tatra od spolocnosti Tatra Defence Slovakia na vystave IDEB 2021  zdroj foto DP Čítajte viac Prídu na trh nové Tatry 4x4 s označením „Made in Slovakia“?

Napriek tomu je T 603 X považovaná za jedno z vrcholných diel bratislavskej pobočky Tatra. Po niekoľkých desiatkach rokov sa automobilka Tatra na Slovensko opäť vrátila, tento krát do Trenčína. Začiatkom júla tam totiž svoju činnosť oficiálne spustila spoločnosť Tatra Defence Slovakia, dcérska spoločnosť českej Tatra Trucks. Spoločnosť Tatra Defence Slovakia spúšťa vo svojom závode v Trenčíne výrobu nákladných automobilov Tatra, čím nadviaže na historickú tradíciu výroby Tatroviek v trenčianskom regióne. Firma plánuje v priebehu dvoch rokov zamestnať 150 ľudí a rozbehnúť výrobu nákladných vozidiel primárne na podvozkoch Tatra Force a Tatra Tactic.

Tatra 603X Čítajte viac Tatra 603X: ‘Kabaňa‘ sme mali už v šesťdesiatych rokoch. Len sme o ňom nevedeli

Okrem toho Tatra Defence Slovakia nadviaže aj na historickú tradíciu vývoja Tatroviek na Slovensku, tento krát zameranú na vývoj nákladných vozidiel. „O Tatry je veľký záujem. Okrem výroby a servisu sa plánujeme aktívne podieľať aj na vývoji, čím dokážeme zabezpečiť celý životný cyklus vozidla,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Tatra Defence Slovakia Michal Baláž. K realizácii tohto cieľa by Tatra Defence Slovakia spojila sily s vývojovými kapacitami materskej spoločnosti Tatra Trucks. Vďaka spoločnosti Tatra Defence Slovakia sa tak na Slovensko vracia nielen výroba nákladných automobilov Tatra, ale historicky môže spoločnosť nadviazať aj na tradíciu vývoja a projektovania Tatroviek na území Slovenska.

Tatra 603X Čítajte viac Tatra 603X: Happy end po 50 rokoch. Slovenské kupé vstáva z popola!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra Defence Slovakia
Články podľa značiek