Američania vybrali 3 najlepšie autá roka 2022. Elektrické nestíhali

Severoamerická anketa North American Car of the Year má svojich víťazov. Kým tá európska a celosvetová v posledných rokoch často protežuje elektromobily, za „veľkou mlákou“, neuspeli. Väz im zlomila cena.

13.01.2022 05:00
debata (1)
NACOTY je anketa, ktorá od roku 1994 vyhlasuje... Foto: NACOTY
NACOTY - 2022 NACOTY je anketa, ktorá od roku 1994 vyhlasuje autá roka v regióne USA a Kanady. Tento rok ju ovládol Ford s dvoma zlatými medailami z troch kategórií.

Anketa NACOTY bola založená v roku 1994. Porotu tvorí 50 automobilových novinárov z USA a Kanady, ktorí každý rok hodnotia nové modely áut. Nie inak tomu bolo vlani, keď sa do súťaže o prestížny titul na rok 2022 zapojilo 36 prihlásených vozidiel. V druhom kole z nich ostalo 23 a v treťom už len deväť finalistov. Teraz tu máme víťazov. A na rozdiel od európskej ankety COTY a tej celosvetovej WCOTY, v ktorých dokážu v posledných rokoch bodovať elektromobily, spomeňme Jaguar I-Pace, za „veľkou mlákou“ neuspeli. Tri víťazné vozidlá, mimochodom až dva Fordy, nemajú s batériovými elektromobilmi nič spoločné.

Porota totiž zvažovala rôzne kritériá, od postavenia značky v segmente, cez inovácie, dizajn a bezpečnosť, ovládateľnosť a hodnotu, ktorú za svoje peniaze zákazníci dostanú. No a práve posledné z kritérií zatiaľ do kariet elektromobilom nehrá. „Videli sme prelomové a príťažlivé nové elektrické vozidlá spolu so vznikom nových segmentov vozidiel. Videli sme aj produkty začínajúcich výrobcov, ktoré dokazujú, že sú schopní konkurovať etablovaným producentom. No dnešní víťazi reprezentujú náš spoločný názor na to najlepšie, čo môže zákazník dostať za svoje peniaze,“ povedal Gary Witzenburg, prezident NACOTY. Ako to teda dopadlo? Čitajte ďalej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Ford #Honda Civic #NACOTY #Ford Bronco #Ford Maveric
Články podľa značiek