Armáda Českej republiky ako vzor pre OS SR v oblasti unifikácie podvozkovej platformy

Nie je žiadnym tajomstvom, že Armáda Českej republiky využíva v drvivej väčšine podvozky Tatra. Využívanie jedného typu podvozku, navyše od domáceho výrobcu má niekoľko nesporných výhod, akými sú dostatočná dostupnosť náhradných dielov, veľká nezávislosť na zahraničných dodávateľoch, dostupný servis, a zároveň armáda podporuje rozvoj domáceho priemyslu. Vozidlá na podvozkoch Tatra sú v prevažnej miere zastúpené aj v Ozbrojených silách SR a preto môžu nasledovať svojich kolegov z Českej republiky.

14.01.2022 00:00
TATRA  c.1, PR, nepouzivat Foto:
Vozidlá Tatra Force na podvozku 8x8, ktoré slúžia v českej armáde

Podvozky Tatra majú v Armáde Českej republiky dlhoročnú tradíciu a najmä povesť kvalitnej a spoľahlivej platformy. Dôkazom dlhoročnej kvality a spoľahlivosti podvozkov Tatra je nielen využívanie tatroviek ako logistických a podporných vozidiel, ale aj fakt, že moderné zbraňové systémy, ktoré Česká republika v poslednom období nakúpila, sú osadené práve na tatrováckych podvozkoch. Za zmienku stoja nové húfnice Caesar, systémy protivzdušnej obrany Spyder, alebo radary ELM-2084. Vďaka osadeniu týchto systémov na podvozky Tatra dochádza k významnému zapojeniu českého obranného priemyslu do modernizačných projektov. Armáda ČR má vďaka spolupráci s automobilkou Tatra Trucks dostupný servis, náhradné diely pre vozidlá Tatra a zároveň môže kopřivnická automobilka využívať skúsenosti českej armády pre ďalší vývoj podvozkov a automobilov. Podobne ako Armáda ČR, aj OS SR by unifikáciou podvozkov Tatra naprieč všetkými svojimi zložkami a útvarmi mohli dosiahnuť podobných výhod.

Podvozky Tatra majú v OS SR prevažné zastúpenie. Okrem využitia starších aj novších vozidiel Tatra na úlohy spojené s logistikou, prepravou, zabezpečením a vojskovou podporou, sú podvozky Tatra využívané aj ako platformy pre zbraňové systémy. Na podvozkoch Tatra sú postavené nové húfnice Zuzana 2 slovenskej výroby ako aj salvový raketomet RM-70/85 Modular. Vozidlá Tatra nájdeme aj vo vojskách radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ako ťažké dekontaminačné vozidlá DEKVOZ. Je zjavné, že s vozidlami na tatrováckych podvozkoch majú OS SR dostatok skúseností a preto je na mieste uvažovať o ďalšom zavádzaní systémov a vozidiel na týchto podvozkoch naprieč útvarmi OS SR.

Húfnica CAESAR,  ktorá bude v Armáde ČR osadená... Foto: Nexter Systems
TATRA c. 2, PR, nepouzivat Húfnica CAESAR, ktorá bude v Armáde ČR osadená na podvozku Tatra

Unifikácia podvozkov Tatra v OS SR má význam aj z toho dôvodu, že podobne ako tomu je v susednej Českej republike, aj na Slovensku môže byť zabezpečený ako servis týchto vozidiel, tak aj zabezpečenie náhradných dielov. S tým priamo súvisí aj zvýšenie nezávislosti na zahraničných dodávateľoch a podpora domáceho obranného priemyslu. Na Slovensko sa totiž vrátila automobilka Tatra Trucks, a to vďaka svojej dcérskej spoločnosti Tatra Defence Slovakia. Využívanie kapacít domáceho obranného priemyslu je obrovskou výhodou najmä v časoch krízy, akými je aj súčasná pandémia koronavírusu, kedy sú zahraničné dodávateľské reťazce narušené. Podporou domácich firiem obranného priemyslu zároveň krajina buduje svoj exportný potenciál. Ten so sebou prináša ďalšie ekonomické aj neekonomické výhody, akými sú zvýšenie zamestnanosti v regióne či nárast príjmov do štátneho rozpočtu. „Naším cieľom je maximalizovať výrobu pre silové zložky SR tak, aby boli pre slovenskú armádu a ministerstvo obrany najlepšou voľbou – či už technikou, podielom výroby na území SR, ale aj ponukou služieb,“ uviedol generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia Michal Baláž.

Samohybná húfnica Zuzana 2 slovenskej výroby na... Foto: foto DP
TATRA c. 3, PR, nepouzivat Samohybná húfnica Zuzana 2 slovenskej výroby na podvozku Tatra

Ozbrojené sily Slovenskej republiky a aj samotné slovenské ministerstvo obrany majú jedinečnú príležitosť nadviazať so spoločnosťou Tatra Defence Slovakia taký typ spolupráce, ktorý má na základe skúseností z Českej republiky veľký potenciál. Okrem Českej republiky sú vojenské vozidlá a podvozky Tatra populárne aj v iných členských štátoch NATO (napríklad v Dánsku, Belgicku alebo Nemecku). Tieto krajiny ale nemajú takú možnosť ako Slovensko, a to vyrábať osvedčené Tatry na vlastnom území. Slovensko by preto malo tento jedinečný potenciál naplno využiť.

Salvový raketomet RM 7085 MODULAR na podvozku... Foto: Ozbrojené sily Slovenskej republiky
TATRA c. 4, PR, nepouzivat Salvový raketomet RM 7085 MODULAR na podvozku Tatra
chyba
Články podľa značiek