Vraj našli stratený Aston Jamesa Bonda. Cena bude astronomická

Ak je to pravda, našlo sa jedno z najslávnejších áut histórie. Hodnota filmového Aston Martina DB5 zo slávnej epizódy Goldfinger, odcudzeného v roku 1997, sa odhaduje na viac ako 25 miliónov dolárov!

14.01.2022 18:00
debata
Toto je najslávnejšie filmové auto sveta. Aston... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger Toto je najslávnejšie filmové auto sveta. Aston Martin DB5, upravený pre epizódu Goldfinger, v ktorej stvárnil Jamesa Bonda Sean Connery.

Nájdete len málo slávnejších áut, ako je filmový špeciál, ktorý použili filmári pri natáčaní kultovej bondovky Goldfinger v roku 1964. Agenta 007 jej veličenstva vtedy stvárnil sir Sean Connery. V skutočnosti existovali až štyri exempláre, ktoré Aston Martin zapožičal štábu. Dva slúžili na natáčanie a dva na reklamné účely. Len jeden však bol vybavený zázračnými technológiami, vďaka ktorým filmový hrdina zdolal všetky prekážky. Spomeňme výsuvné guľomety, rezač pneumatík, katapultovacie sedadlo, dymovú clonu či rozprašovače vody a oleja. Po skončení natáčania vrátil štáb všetky DB5 britskej automobilke, ktorá ich uviedla do pôvodného stavu a predala.

Bugatti La Voiture Noire - nález v USA Čítajte viac Vraj sa našlo Bugatti La Voiture Noire! Bude to nález storočia

Majiteľ, ktorý kúpil práve model pôvodne vybavený filmovými špecialitami, si však dobre uvedomil zberateľský potenciál tohto auta a neváhal obnoviť jeho filmovú podobu. Podľa dobových dokumentov vrátil na palubu všetky technológie. Neskôr auto predal. Takto DB5 striedalo majiteľov niekoľkokrát až do roku 1986, keď ho za 250 000 dolárov, čo by dnes predstavovalo asi 650 000 dolárov, kúpil v aukcii Anthony V. Pugliese, kalifornský realitný magnát a vášnivý zberateľ pamiatok popkultúry a šoubiznisu. Odvtedy stál Bondov „Goldfinger DB5“ v jeho garáži. Pugliese neváhal a vzácny solitér dal poistiť na 16-násobok vtedajšej hodnoty. To vyvolalo podozrenie na snahu o poistný podvod.

Len jeden zo štyroch filmových špeciálov bol... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger Len jeden zo štyroch filmových špeciálov bol vybavený technológiami „budúcnosti“. Nechýbalo katapultovacie sedadlo, výsuvný guľomet, rozprašovač oleja či dymová clona.

Tieto obavy zosilneli po tom, čo v noci 18. júna 1997 auto náhle zmizlo z hangáru na letisku Boca Raton na Floride. Páchatelia išli na istotu. Hoci sa v tom istom priestore nachádzali aj iné cenné vozidlá, ich záujmu sa „tešil“ len Bondov Aston Martin. Zlodeji prerezali plot a dvere hangáru otvorili bez násilia. Filmový špeciál bol v perfektnom stave, takže ušli priamo s ním. Jedinými stopami, ktoré po nich ostali, boli stopy pneumatík. A keďže vyšetrovatelia nezistili žiadnu súvislosť medzi Pugliesem a tým, čo sa odohralo, poisťovňa mu vyplatila 4,2 milióna dolárov. Zároveň vypísala odmenu 100 000 dolárov pre toho, kto by vyšetrovateľov priviedol na stopu a pomohol odcudzené vozidlo nájsť.

Prekrásny interiér tohto auta fascinuje aj po... Foto: Aston Martin
Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger Prekrásny interiér tohto auta fascinuje aj po rokoch.

Odmena sa postupne zvyšovala, keďže raketovým tempom rástla aj cena filmového Astona. Niektoré teórie tvrdili, že vozidlo bolo nákladným lietadlom odoslané do zámoria. Do deja sa zapojil aj Christopher Marinello, výkonný riaditeľ Art Recovery International, známy ako „lovec umeleckých diel“. V auguste minulého roka, po 24 rokoch, oznámil, že má indície, ktoré ukazujú, že vozidlo by sa mohlo nachádzať na Blízkom východe. Marinello spomenul Dubaj, Saudskú Arábiu, Kuvajt a Bahrajn. Nakoniec oznámil, že vozidlo našiel, že výrobné číslo sa zhoduje, že je súčasťou súkromnej zbierky a že je presvedčený, že súčasný majiteľ netuší o tom, že vozidlo pochádza z trestnej činnosti.

Aston Martin Vantage 007 Edition - 2021 Čítajte viac Aston Martin: Gaydon víta premiéru novej bondovky dvojicou ‘limitiek‘ 007

Bude ho to ale poriadne bolieť, pretože odhadovaná cena tohto „svätého grálu“ Jamesa Bonda sa dnes odhaduje na viac ako 25 miliónov dolárov! To zároveň vysvetľuje, prečo bola poisťovňa ochotná investovať obrovskú sumu do jeho vypátrania. Ak sa podarí vozidlo vrátiť, bude to naozaj veľká vec. Nielen pre svet strieborného plátna, ale aj pre automobilovú históriu. Niektorí nadšenci prirovnávajú Goldfinger DB5 dokonca k stratenému Bugatti Type 57 SC Atlantic La Voiture Noire, ktoré vlastnil Jean Bugatti, syn zakladateľa značky. „Myslím si, že by sme mali vynaložiť maximálne úsilie na diskrétnu a dôvernú diskusiu o tom, ako očistiť povesť tohto ikonického vozidla,“ povedal Marinello pre The Telegraph v staršom rozhovore.

ZDROJ: AUTOEVOLUTION

Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger
Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger
+10Aston Martin DB5 - filmový špeciál Goldfinger

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #James Bond #Aston Martin DB5 #Goldfinger
Články podľa značiek