Neuveriteľné. Ceny dieslov z Dieselgate vystrelili do nebies. Sú drahšie, ako nové!

Naftové modely Volkswagenu vyrobené v rokoch 2015 a 2016 sú v USA opäť v predaji. A napriek svojmu veku za ceny, ktoré priam šokujú.

14.01.2022 16:00
debata (10)
Tisíce odstavených áut na dočasných... Foto: Jalopnik
Dieselgate - odstavené autá v USA Tisíce odstavených áut na dočasných parkoviskách v USA pôsobili naozaj desivo. Kto by si pomyslel, že naftové Volkswageny môžu ešte vstať z mŕtvych, a to za ceny, ktoré sú vyššie, ako keď boli nové.

Aféra Dieselgate otriasla povesťou aj kasou koncernu Volkswagen. Ukázalo sa totiž, že mohutne preferované naftové motory vypúšťajú do ovzdušia oveľa viac oxidov dusíka, ako deklarovali. Škandál stál nemeckú automobilku 30 až 40 miliárd eur, z toho najväčšiu čiastku na sanáciu imidžu musel zaplatiť Volkswagen v USA. Na rozdiel od Európy bol totiž donútený odkúpiť dotknuté „špinavé“ naftiaky od pôvodných majiteľov. Ďalšie náklady si vyžiadala logistika, keďže automobilka musela státisíce áut parkovať na dočasných odstavných plochách a niektoré vozidlá uviesť do technického stavu zodpovedajúcemu emisným normám. Iné boli zošrotované.

Martin Winterkorn, Volkswagen Čítajte viac Dieselgate: Topmanažéri Volkswagenu už stoja pred súdom!

Díleri, ktorí už mali v rokoch 2015 a 2016 naskladnené autá, sa mohli rozhodnúť, či ich automobilke vrátia, alebo sa rozhodnú pre opravu. Tí, ktorí sa týchto áut nezbavili, hoci spočiatku sa to mohlo zdať logické, urobili nepochybne dobre. Volkswagen totiž po afére prestal v USA predávať naftové modely a sústredil sa na elektrifikáciu. A tak sa z dieselových Volkswagenov stali vzácne exempláre. Neveríte? Ako informuje Edmunds, v predajnej sieti Volkswagenu v USA sa teraz objavili šesť rokov staré, ale prakticky nejazdené vozidlá s neuveriteľnými cenami. Spomeňme VW Touareg Sport s necelou tisíckou najazdených kilometrov, ktorý je v ponuke v Hickory v Severnej Karolíne za 73 900 dolárov!

Naftový Touareg z roku 2015 si môžu Američania... Foto: Volkswagen
VW Touareg 2015 Naftový Touareg z roku 2015 si môžu Američania opäť dopriať ako nový. Stáť ich to však už bude viac.

Je to neskutočne veľa, pretože v čase, keď bol úplne nový, stál za Atlantikom okolo 50 000 dolárov. Aj tie najdrahšie naftové Touaregy sa len ťažko dostali na cenu nad 60 000 dolárov. A potom sú tu ďalšie príklady. Dopriať si môžete v Milwaukee starý-nový Golf TDI z roku 2015 s 200 na­jazdenými kilometrami za 41 991 dolárov, alebo dieselový Beetle z Kalifornie za 52 839 dolárov. Vždy platí, že všetky tieto autá sú po piatich či šiestich rokoch drahšie, ako keď boli nové. Hoci mnohí označujú tieto ceny za „prestrelené“, dokonca vyššie ako za novú Teslu Y, faktom je, že si ich môžu dovoliť. Existujú totiž zákazníci, ktorí vedia aj dnes oceniť úspornosť naftových motorov.

Dieselové autá - bazár Čítajte viac Nemci opäť zatúžili po dieseloch! Ale nie tých nových

Navyše je to zaujímavá investícia do budúcnosti, keďže väčšina týchto vozidiel skončila v šrote alebo na náhradné diely. Opravené boli len tie, pri ktorých to bolo rentabilné. Predajcovia, ktorí sa neponáhľali s vrátením naftových áut Volkswagenu, majú tak vo svojich showroomoch doslova poklady. Navyše na tieto vozidlá poskytnú záruku ako na nové, takže i keď autá starnú aj vtedy, keď nejazdia, nemali by byť tieto konkrétne „mačkou vo vreci“. Do kariet hrá starým-novým Volkswagenom aj celkový rast cien nových a ojazdených vozidiel. Podobný trend je ale aj v Európe. Aj tu vymierajúce diesle rastú na cene, a to najmä v autobazároch.

ZDROJ: Jalopnik, Edmunds

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #VW #TDI #dieselgate
Články podľa značiek