Leopard 2 ako hlavný bojový tank strednej Európy

Hlavný bojový tank Leopard 2 nemeckej výroby patrí medzi najviac využívané tanky na svete, nakoľko užívateľov tohto tanku môžeme nájsť na 4 kontinentoch. Medzi oblasti, v ktorých je možné tank Leopard 2 nájsť, patrí aj región strednej Európy. Okrem Nemecka, ako krajiny výrobcu, využívajú tanky Leopard 2 v rôznych verziách aj Rakúsko, Švajčiarsko, Poľsko a Maďarsko. Je teda možné nazvať Leopard 2 hlavným bojovým tankom strednej Európy? Ak áno, o jeho akvizícii by malo uvažovať aj Slovensko.

19.01.2022 00:00
Tatra, PR, nepouzivat Foto:
Hlavný bojový tank Leopard 2A7

Tank Leopard 2 patrí medzi najviac využívané tanky na svete. Užívateľov tohto hlavného bojového tanku, vyrábaného nemeckou spoločnosťou Krauss-Maffei Wegmann, je možné nájsť na 4 rôznych kontinentoch, konkrétne v Európe, Ázii, v Severnej a Južnej Amerike. Nakoľko ide o tank vyrobený na európskom území, je logické, že najviac užívateľov má práve na tomto kontinente a to celkovo 13. Ak sa na zloženie užívateľov tanku Leopard 2 v Európe zameriame detailnejšie, až 5 z nich sa nachádza v regióne Strednej Európy a to ponúka priestor na úvahu, či možno nazvať tank Leopard 2 hlavným bojovým tankom strednej Európy. Zoznam stredoeurópskych užívateľov tohto tanku indikuje pomerne priamu odpoveď.

Ako bolo zmienené, užívateľmi tankov Leopard 2 v Strednej Európe je väčšina štátov tohto regiónu, okrem Českej republiky, Slovinska a Slovenska. Slovensko a Česko využívajú zastaralé tanky T-72 a Slovinsko využíva tanky T-84 (variant T-72). Tieto krajiny tak musia v blízkej budúcnosti riešiť otázku akvizície nových tankov, ktoré by tie stávajúce nahradili. V prípade Slovenska je veľmi dôležitým poznatkom to, že z 5 užívateľov tankov Leopard 2 v strednej Európe hneď traja so Slovenskom susedia. Ide o Rakúsko, Poľsko a Maďarsko.

Spomedzi susedných krajín najdlhšie prevádzkuje tanky Leopard 2 Rakúsko. To si svoje tanky Leopard 2 vo verzii 2A4 zaobstaralo v roku 1997 zo skladových zásob Holandska ako náhradu za tanky M60A3. V súčasnosti je vo výzbroji rakúskej armády celkovo 114 tankov Leopard 2A4. Podľa strategických dokumentov Rakúska je možné očakávať v najbližších niekoľkých rokoch modernizáciu týchto tankov na novší štandard.

Hlavný bojový tank Leopard 2A7 od spoločnosti KMW Foto: KMW
Tatra, PR, nepouzivat Hlavný bojový tank Leopard 2A7 od spoločnosti KMW

Poľsko, rozlohovo najväčší sused Slovenskej republiky v rámci členských štátov EÚ, je špecifickým prípadom, čo sa tankového vojska týka. Okrem toho, že Poľsko chce disponovať 800 tankami, ako protiváhou voči ruskej 1. tankovej brigáde, v súčasnosti poľská armáda využíva tri tankové platformy: T-72M1, PT-91 a Leopard 2. Čoskoro sa medzi ne zapíšu aj americké tanky M1A2C Abrams, ako náhrada za platformu T-72M1 a čiastočne aj PT-91. V súčasnosti Poľsko disponuje celkovo 247 tankami Leopard 2 vo verziách 2A4 v počte 142 kusov (všetky tanky tejto verzie majú byť modernizované na štandard 2PL) a 2A5 v počte 105 kusov. V prípade ďalšej modernizácie poľského tankového vojska je možné, že do výzbroje poľskej armády pribudnú aj novšie verzie tanku Leopard.

Z hľadiska slovenských plánov na modernizáciu tankov je dobrým príkladom aj Maďarsko, ktoré za posledných niekoľko rokov investuje do modernizácie vojenskej techniky nemalé finančné prostriedky. To sa nepochybne týka aj tankov. Maďarsko, podobne ako Slovensko, využíva tanky T-72 sovietskej výroby, ale to sa čoskoro zmení. V roku 2018 si Maďarsko objednalo 44 hlavných bojových tankov Leopard 2A7+ a zároveň aj 12 tankov vo verzii 2A4 určených na výcvik. Dvanásť tankov Leopard 2A4 už bolo Maďarsku dodaných a tanky Leopard vo verzii 2A7+ (lokálne označovanej ako 2A7HU) obdrží Maďarsko v priebehu roka 2023. Maďarsko je aj zaujímavým príkladom z hľadiska vzájomnej kooperácie medzi užívateľmi tanku Leopard 2 v strednej Európe. Nakoľko Maďarsko modernizuje svoju armádu nákupom nemeckej vojenskej techniky, vrátane tankov Leopard 2A7 a 2A4, okrem spolupráce medzi obranným priemyslom dochádza aj k spolupráci medzi armádami vyzbrojených tankami Leopard 2 v oblasti obsluhy tankov. Maďarská armáda spolupracuje s nemeckým Bundeswehrom, ktorý Maďarsku poskytol svoje skúsenosti so zavádzaním tankov Leopard 2 do výzbroje, a rakúskym Bundesheerom, ktorý umožnil výcvik obsluhy tankov Leopard 2A4 vo svojich priestoroch v meste Wels.

Celkový počet tankov Leopard 2 v krajinách susediacich so Slovenskom je 417 (vrátane 12 maďarských tankov 2A4 určených na výcvik). Do klubu týchto krajín sa tak môže pridať aj Slovensko, ktoré podľa prepočtov Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky potrebuje pre svoj tankový prápor 32 nových tankov. V súčasnosti Slovensko disponuje 24 dosluhujúcimi tankami T-72M1. Ako logická náhrada za tieto tanky sa ponúka práve tank Leopard 2, o ktorom uvažuje aj Česká republika. V prípade, že by Česká republika zvolila tanky Leopard 2 ako náhradu za tanky T-72, nie je žiadny dôvod na zavádzanie iného tanku do výzbroje OS SR. Stredoeurópsky priestor by tak využíval jednu spoločnú platformu a v rámci tohto priestoru by mohla vzniknúť aj široká regionálna priemyselná spolupráca.

chyba
Články podľa značiek