Kihnu: Ostrov, kde vládne matriarchát a bez sajdkáry ste stratení

Ktoré miesto na svete sa vám najviac spája s motorkami a motorkármi? Pre mňa je to ostrov Kihnu. Malý ostrov v Baltskom mori, ktorý má len okolo 700 stálych obyvateľov. A práve na ňom sú motorky doslova „povinnou výbavou“, nechýbajú takmer pred žiadnym domom.

15.01.2022 18:00
debata (1)
VIDEO: Pozrite si videoukážku z pohľadu návštevnika na preslávenom ostrove Kihnu plnom sajdkárov
Video

Zväčša sú to sovietske stroje s prirobenou sajdkárou, v ktorej miestni prevážajú takmer všetko – rozličný tovar, ryby, ale aj členov domácnosti. Na ostrove sú len štyri osady. V jeho strede je niečo ako miestne centrum. Tvorí ho kostol a škola, kam chodí približne 70 žiakov.

V nej sa nachádza aj múzeum jedinečnej miestnej kultúry i jazyka, ktoré sú zapísane v zozname reprezentatívnych diel orálneho kultúrneho dedičstva ľudstva.

Ostrov je ideálny pre bicyklové výlety, keďže je neveľký, jeho rozloha je len 16,4 štvorcového kilometra. Na dĺžku má sedem kilometrov, na šírku tri a jeho najvyšší bod sa nachádza 30 metrov nad morom.

Zaujímavosťou tohto ostrova je, že na ňom sú nositeľmi a šíriteľmi kultúry najmä ženy. Muži trávia väčšinu času na mori, živia sa totiž ako rybári. Ženy, bežne v krojoch, zatiaľ brázdia po ostrovných cestách na sajdkárach, ktoré niekedy vyzerajú skutočne originálne a starajú sa o všetky bežné záležitosti. Aj preto sa o tomto ostrove zvykne hovoriť aj ako o poslednom matriarchálnom území Európy.

Zvuk motorky počujete prakticky z ktoréhokoľvek miesta ostrova, je to tam vôbec najbežnejší zvuk. Jazdia na nich nielen ženy, ale aj deti, bežne už vo veku desať – jedenásť rokov. Ako sme mali možnosť opakovane pozorovať, mladšia generácia zdedila nadšenie a aj obstarožné stroje od svojich babičiek.

Na celom ostrove sa nachádza iba jedna pumpa, a tá je preto ideálnym miestom pre fotografov, túžiacich zachytiť domácich obyvateľov na ich unikátnych strojoch. Ale „sajdky“ zahliadnete takmer pred každým domom. Niektoré plnia svoju úlohu a iné už slúžia celkom iným účelom, sú z nich napríklad dekoratívne kvetináče. Takmer z každej pootvorenej garáže „trčí“ nejaká originálna motorka, na ktorú je jej majiteľ primerane hrdý.

Motorky sú skutočne hlavným symbolom ostrova. Nájdete ich v propagačných materiáloch, ale aj priamo na fasádach pestrofarebných severských domov. Každoročne sa na Kihnu koná aj spanilá jazda „sajdiek“ s posádkami v miestnych krojoch.

Kihnu - ostrov sajdkárov

Ostrov v Baltskom mori je vyhľadávaný fanúšikmi motocyklov z celého sveta. Každý tu má svoj motocykel so sajdkou.

Fotogaléria
Motocykel je symbolom ostrova Kihnu
Motocykel je symbolom ostrova Kihnu
+7Motocykel stojí pred každým domom

Nové motorky však na ostrove nehľadajte. Prakticky všetky sú sovietskej výroby a značky Iž, najčastejší je model Jupiter 5. Ten sa vyrábal od roku 1985 v závode Ižmanš v meste Iževsk. Objem motora mal 350 kubických centimetrov a výkon 24 koní. Na jeho tachometri ručička teoreticky môže doputovať až 160 km za hodinu, ale v skutočnosti motorka mala maximálnu

rýchlosť 125 km za hodinu a udávanú spotrebu 5,9 litra. Svojho času stál Jupiter 5 1050 rubľov, a tak isto podľa vtedajšieho kurzu aj dolárov.

Iž bola sovietska značka motocyklov vyrábaná v rokoch 1933 až 2008. Prvým sériovým motocyklom bol Iž-7. Rozvoju značky napomohla vojnová korisť po druhej svetovej vojne v podobe plánov nemeckej značky DKW. Firma za svoju existenciu vyrobila asi 11 miliónov motocyklov.

Na ostrov denne premáva trajekt z estónskej pevniny, a to aj v zime, keď more a záliv zamrznú. No nebolo to tak vždy. V dobách nie tak dávnych zvykli ľudia počas zimných mesiacov prechádzať na pevninu práve na svojich motorkách cez zamrznuté more. Vláda to však neskôr kvôli bezpečnosti zakázala

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #motocyklisti #Ostrov #motocykle #retromotocykle #Kihnu
Články podľa značiek