Pokračovanie článku: Najpredávanejšie autá roku 2021: Fabia je prvá, Hyundai i30 porazil Octaviu!

Staré verzus nové, spaľovacie verzus elektromobily

Pri štatistike registrácií podľa vlastníkov, došlo k poklesu pri fyzických osobách, naopak k nárastu pri právnických subjektoch. Tu sa prejavuje fakt, že aj fyzické osoby začínajú stále viac na nákup vozidla využívať finančné produkty ako úver alebo lízing. Zaujímavá je vždy štatistika, respektíve porovnanie registrácie nových a individuálne dovezených vozidiel. Tu vidno nárast práve pri individuálne dovezených vozidlách (nové a jazdené) o 3 846 vozidiel v porovnaní s rokom 2020.

Stále neuspokojivá je situácia pri veku individuálne dovezených automobilov, kde pretrváva vysoký počet automobilov starších ako 5 rokov, ktoré predstavujú viac ako 60 percent zo všetkých individuálne dovezených vozidiel v roku 2021. Sú to prevažne vozidlá s emisnou normou EURO 5 a nižšou. Takéto vozidlá sú pritom postupne vylučované z významných európskych miest a obmedzenia pribúdajú.

Zlá je aj situácia pri registrácii nových osobných vozidiel podľa paliva. Slovensko zaostáva oproti Európe v počte zaregistrovaných vozidiel s nízkymi alebo nulovými emisiami (BEV+PHEV).

V roku 2021 sa na Slovensku zaregistrovalo len 1 104 nových elektromobilov, ich trhový podiel bol necelého 1,5 percenta. Pre porovnanie – v Európe dosiahol za prvé tri kvartály v priemere takmer 10 percent. Ak zrátame plug-in hybridy a elektromobily, tak na Slovensku mali v uplynulom roku trhový podiel 3 percentá, v Európe to však bolo takmer 19 percent.

zväčšiť Registrácie nových áut podľa paliva (rok 2021) Foto: ZAP SR
registracie3 Registrácie nových áut podľa paliva (rok 2021)

V tomto smere sa pohybujeme na úplnom chvoste Európy a je to dôsledok dlhodobej neexistencie systematickej podpory elektromobility, ktorá je zo strany štátu nahrádzaná nezáväznými sľubmi a bezobsažnými deklamatívnymi vyhláseniami. Téme predaja elektrických áut na Slovensku v uplynulom roku a výhľadu do budúcna sa podrobne budeme venovať v ďalšom článku.

A čo ďalej?

A ako to by mal vyzerať z hľadiska predaja rok 2022? Zväz automobilového priemyslu ho vidí pomerne optimisticky, výrazne by sa mal zvýšiť najmä predaj osobných áut, v ostatných kategóriách bude vzostup predaja len mierny, respektíve budú skôr stagnovať. Ukazuje to nasledujúci graf:

zväčšiť Registrácie nových áut - odhad na rok 2022 Foto: ZAP SR
registracie4 Registrácie nových áut - odhad na rok 2022

Aj čelní predstavitelia ZAP SR však v súvislosti s ním upozorňujú, že do konečných výsledkov aj v roku 2022 výrazne prehovorí čipová kríza a s ňou súvisiaci nedostatok niektorých žiadaných modelov najmä nižšej strednej triedy a malých áut na trhu. A práve tie tvoria pritom popri dominantných SUV gro predaja áut na Slovensku. Ak sa táto kríza bude vyvíjať, so dnes netrúfa povedať takmer nikto, väčšina odborníkov sa však zhoduje v tom, že automobilky bude trápiť minimálne v celej prvej polovici tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #Top 10 #ZAP SR #registrácie áut #najpredávanejšie autá na Slovensku
Články podľa značiek