Holanďan jazdí na močiarny metán. S nádržou mu pomohli v sexshope

Slootmotor je upravená Honda jazdiaca na močiarny metán. Na 20 kilometrov jazdy ho treba ručne zbierať 8 hodín.

24.01.2022 12:00
sloot2 Foto: ,
Slootmotor jazdí na močiarny metán.
debata

Gijs Schalkx je holandský umelec, ktorý postavil motocykel poháňaný metánom. A nielen to, metán si aj svojpomocne zháňa. A to na nie práv najprívetivejšom mieste – v močiaroch. Pre server Motherboard povedal, že jednou z najväčších výziev bolo ako zohnať obrovské balóny, ktoré používa na uskladnenie plynu.

Podľa fotografií vyzerajú ako obrovské kondómy a pravdou je, že naozaj sú zo sexshopu. Schalkx povedal, že tieto obrovské balóny s objemom približne 200 litrov slúžili ako reklamné pútače s vyobrazením nahých žien. Ich hlavnou prednosťou bol použitý materiál – boli na uskladnenie plynu dostatočne pevné.

Slootmotor jazdí na močiarny metán.
Slootmotor jazdí na močiarny metán.
+2Slootmotor jazdí na močiarny metán.

Plyn navyše zbiera na miestnych rašeliniskách. Má ho síce tým pádom zdarma, ale s jedným háčikom – aby ho takto svojpomocne nazbieral na jazdu dlhú približne 20 kilometrov, trvalo by to 8 hodín. Zatiaľ má motocykel za sebou prvú jazdu, zvládol počas nej pol kilometra.

Jeho špeciálne upravená Honda sa volá Sloot (sloot je holandsky „priekopa“) a jej majiteľ o nej vyhlasuje, že ide o najekologickejší motocykel na svete. A asi má aj pravdu – zrejme neexistuje podobný stroj jazdiaci na „močiarny“ plyn, spolupodieľajúci sa na skleníkovom efekte. Navyše metán získava prirodzeným spôsobom, bez akejkoľvek technológie, ale potreby dodatočnej energie. Zbiera ho do obrátenej nádoby po narušení dna močiara, ke'd metánové bublinky začnú unikať nahor.

Gijs Schalkx ba otázku, čo ho motivovalo k zhotoveniu tohto čudesného stroja povedal, že chcel v prvom rade dokázať, že to ide a v druhom ho teší, že má stroj, na ktorom môže jazdiť s úplnou nezávislosťou od palív, dodávaných veľkými korporáciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motorka #metán #Gijs Schalkx #Slootmotor
Články podľa značiek