50 odtieňov sivej: V Európe bola v roku 2021 najobľúbenejšou farbou áut

Celosvetovo bola v roku 2021 najobľúbenejšou farbou nových áut biela, v Európe sivá a módnou bola modrá.

24.01.2022 14:00
BMW-M3-GT2-colorful-car-at-night 1920x1080
Biela stále celosvetovo dominuje, no je na zostupe. V roku 2021 bola trendovou farbou modrá. Preferovali ju najmä elektromobily.
debata

Jedným z popredných dodávateľov farieb pre automobilový priemysel patrí spoločnosť Axalta. Tá už od roku 1953 každoročne zverejňuje, ktoré farby áut sú globálne najžiadanejšie. Stihla už spracovať aj dáta za uplynulý rok 2021.

Vo svete podľa nich zostáva prevažne dominantná biela, čiastočne preto, že v teplých krajinách lepšie odpudzuje slnečné teplo. Podľa Axalta bolo 35 percent áut predaných v roku 2021 bielych, z toho 21 percent v základnej bielej a 14 percent v perleťovej bielej. Po nej sú najobľúbenejšie čierna a sivá (obe 19 percent).

zväčšiť Celosvetovo najobľúbenejšie farby nových áut v... Foto: Axalta
Axalta-Color Report Celosvetovo najobľúbenejšie farby nových áut v roku 2021.

Biele vozidlá sa od roku 2011 vyskytujú na cestách celosvetovo najviac, pričom najpopulárnejšia je táto farba v Ázii. Biela bola z hľadiska popularity na maxime v roku 2017, malo ju vtedy až 39 percent predaných áut. Odvtedy pozvoľna klesá, napríklad v tomto roku klesla o tri percentuálne body. Výrazne, až o sedem percent, klesla popularita bielej v roku 2021 v Číne.

Aké farby boli populárne na autách kupovaných v roku 2021 už zverejnili aj naši západní susedia. Zvíťazila šedá, ktorá je globálne na vzostupe. Za ňou skončila biela a tretia bola prekvapivo modrá, ktorej obľuba taktiež výrazne rastie a v Česku v minulom roku prekonala obľúbenosťou červenú aj čiernu. Zaujímavé je, že do rebríčku sa dostala aj fialová, túto farbu auta si zvolilo 82 Čechov.

zväčšiť Najpopulárnejšie farby áut v Česku v roku 2021. Foto: SDA/CIA
farby Cesko Najpopulárnejšie farby áut v Česku v roku 2021.

Šedá nebola populárna len v Česku, aj celosvetovo vzrástla o štyri percentná. Už tretí rok po sebe je Európa jediným veľkým regiónom, v ktorom v rebríčku popularity vedie s 27 percentami. Strieborná je najpopulárnejšia v Južnej Amerike, čierna s 23 percentami v Európe a naďalej vedie aj v luxusnom segmente. Najviac nových červených áut sa predáva v Severnej Amerike, je to asi 8 percent.

Modrá je farba po novom spájaná s elektromobilmi a zažíva boom. Celosvetovo „rástla“ o 1 až 8 percent (podľa regiónu) a jej popularita už teraz prevyšuje sivú v Severnej Amerike, Afrike, Japonsku, Južnej Kórei a aj v niektorých európskych krajinách.

Pre zaujímavosť – takto sa menili naše „farebné preferencie“ za posledných 50 rokov:

zväčšiť Ako sa menil náš "farebný"... Foto: Gocar.be
popular-car-colors-1970s Ako sa menil náš "farebný" vkus od sedemdesiatych rokov až po súčasnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farby áut #SDA #obľúbené farby #Axalta
Články podľa značiek