Porsche sa vykúpi zo spolupráce s Audi. Stáť ho to bude milióny

Plánovaná spoločná výroba elektromobilov Porsche, Audi a Bentley v Hannoveri sa zamotáva. Porsche si postavilo hlavu. Svoj nový vrcholový model chce mať pod palcom vo vlastnej fabrike.

19.01.2022 14:00
debata
Porsche malo novú generáciu elektromobilu z... Foto: Porsche
Porsche Taycan - výroba Porsche malo novú generáciu elektromobilu z projektu Artemis vyrábať v závode v Hannoveri, kde ešte donedávna vznikali úžitkové Volkswageny Transporter. To sa ale súčasnému šéfovi značky zo Zuffenhausenu nepozdávalo.

Elektromobily sú drahé a preto ich výrobcovia hľadajú cesty, ako znížiť náklady. Jednou z foriem je rozsiahla unifikácia a kooperácia pri výrobe. O tom, že to funguje, niet pochýb, lenže pri prestížnej značke, akou je Porsche, vstupujú do hry aj ďalšie faktory. Preto sa Porsche, ako informuje nemecký Automobilwoche, rozhodlo, že vycúva zo spoločného projektu s Audi a Bentley. Pritom už bolo všetko naplánované. Nová generácia elektromobilov, ktorá má byť výsledkom projektu Artemis pod trojicou týchto prestížnych značiek, mala schádzať z vynoveného závodu v Hannoveri pod taktovkou Audi.

7194485 Čítajte viac Porsche Mission R Concept: Elektrický špeciál vyráža dych. A pôjde do výroby

Oliver Blume, šéf Porsche, však usúdil, že pre imidž Porsche by toto rodisko nebolo vhodné. V tomto závode totiž ešte donedávna vznikal úžitkový VW Transporter. Jednoducho, nechce, aby plánované elektrické Porsche bolo z Hannoveru, i keď sa práve z tohto závodu má stať jedno z elektrických centier koncernu VW. Budúcnosť tu má naplánovaný napríklad aj ID.Buzz. Blume chce nový elektrický model, ktorý by mal byť krížencom sedanu a SUV, vyrábať v Lipsku, kde má Porsche skúsenosti s produkciou SUV Cayenne. A asi sa tak aj stane. Pre Porsche však nebude vlastná cesta lacná.

Porsche Mission R Concept - 2021 Čítajte viac Porsche 718: Budúcnosť je čisto elektrická. Už v roku 2025

Ako informuje Automobilwoche, značka zo Zuffenhausenu sa bude musieť zo spolupráce vykúpiť. Šepká sa o trojmiestnej cifre pred šiestimi nulami, takže najmenšou sumou bude 100 miliónov eur. Podobné obavy v súvislosti s Hannoverom vraj naznačila aj značka Bentley, ale britská automobilka mala nakoniec pristúpiť na kompromis. V Hannoveri bude vznikať skelet aj hnacie ústrojenstvo, ale finálna montáž elektrického SUV prebehne v materskom Crewe, takže produkty bude možné označiť „made in Britain“. Podobne to bolo kedysi s Porsche Cayenne. To síce montovali v Bratislave, ale tesne pred finále ho previezli do Lipska, aby nebolo pochýb o jeho urodzenom nemeckom pôvode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Audi #Porsche #elektromobily #Hannover #Artemis
Články podľa značiek