Fiat Panda: Nová generácia sa už rodí. Bude z nej aj SUV

Fiat chystá veľkú modelovú rošádu. Kým z rodiny 500 sa má stať štýlová ponuka, Panda má reprezentovať cenovo dostupnú a praktickú alternatívu. To ale nevylučuje jej elektrický pohon či dokonca príchod malého SUV.

19.01.2022 18:00
debata
Nová Panda bude vychádzať z konceptu... Foto: Fiat
Fiat Centoventi Concept - 2019 Nová Panda bude vychádzať z konceptu Centoventi. Okrem nej ale dorazia aj dva ďalšie lacné modely.

Kde sú tie časy, keď Fiat v Európe predával aj 1,3 milióna áut ročne. Vlani sa prepadol na ani nie pol milióna európskych registrácií. Budúcnosť má byť ale ružovešia. Nový plán pod strechou koncernu Stellantis a pod taktovkou nového šéfa Oliviera Francoisa znamená príchod nových modelov. Kým však z rodiny 500 sa stane akási prémiová alebo skôr štýlová ponuka, nová Panda má ostať verná svojim jednoduchým koreňom.

7076244 Čítajte viac Fiat 500X Yacht Club Capri: Limitovaná edícia láka na plátennú strechu

Líšiť sa majú aj tým, že kým rodina 500 dostane logo s číslovkou, tak ako nový elektrický Fiat New 500, Pandu a vozidlá na nej založené bude zdobiť nápis Fiat. Panda má byť nekompromisne hranatým, cenovo dostupným a praktickým autom, ktorého podobu už naznačil koncept Centoventi z roku 2019. To aj preto, že naďalej počíta so spaľovacími motormi. Okrem Pandy, i keď volať sa môže aj inak, ju bude sprevádzať malé SUV a pravdepodobne hatchback, ako nástupca Punta.

Fiat - motor 1,5 FireFly Turbo 2022 Čítajte viac Fiat vyvíja nový motor 1,5 FireFly. Ponúkne až 205 kW!

Tieto väčšie modely by mali byť založené na francúzskej platforme CMP koncernu Stellantis. To znamená, že budú môcť používať okrem spaľovacích motorov aj čisto elektrický pohon. Táto architektúra je totiž dostupná vo verzii e-CMP, ktorú poznáme napríklad z Peugeotu e-208/e-2008 alebo z Opelu Corsa E. SUV z Pandy by sa malo vyrábať v poľskej továrni v Tychy, a to už v budúcom roku. Spoločnosť by mu mali robiť aj súrodenci s logami Alfa Romeo a Jeep. Dnes z liniek tohto závodu schádza klasický Fiat 500 a „nestarnúca“ Lancia Ypsilon.

Fiat Centoventi Concept - 2019 Čítajte viac Fiat Centoventi: Je ženevský 'chameleón' novou Pandou?
Fiat Centoventi Concept - 2019
Fiat Centoventi Concept - 2019
+10Fiat Centoventi Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Panda
Články podľa značiek