Zákaz parkovania na chodníkoch: Poslanci vraj nevedeli, za čo hlasujú

Zákaz parkovania na chodníkoch vraj poslanci schválili "omylom". Teraz sa to snažia napraviť.

21.01.2022 18:00
parkovanie, chodník Foto: ,
Podľa novely zákona sa parkovať na chodníkoch bude môcť len tam, kde to povolí dopravné značenie. Platiť to malo už od marca.
debata (24)

Začiatkom decembra minulého roku sme informovali o pripravovanej novele cestného zákona, ktorá prináša jednu extrémne dôležitú zmenu, doteraz prehliadanú alebo banalizovanú. Je ňou zákaz parkovania na chodníkoch.

Konkrétne sa v paragrafe 52 a v jeho druhom odseku sa píše: „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať…", pričom výnimky platia len pre vodičov samovyvažovacích vozidiel, cyklistov a motorkárov. Parkovanie na chodníkoch bude po novom možné len vtedy, ak ho výslovne povolí dopravná značka. A zmena mala platiť od začiatku marca.

Vtedy sme namietali, že zrušenie parkovania na chodníkoch spolu s čoraz prísnejšou parkovacou politikou v jednotlivých mestách môže výrazne skomplikovať situáciu najmä vodičom v centrách, kde nie je dostatok alternatívnych parkovacích miest.

SR Košice, koronavírus, zákaz vychádzania, polícia, kontroly KE Čítajte viac Sankcie za rýchlosť budú prísnejšie! A za mobil budete môcť prísť aj o ‘vodičák‘

Predkladatelia zákona si to však nemysleli. Podľa nich je totiž parkovanie na chodníkoch už dnes výrazne obmedzené dvomi súvisiacimi podmienkami: kvôli zaparkovaniu sa nesmie jazdiť po chodníku a možno na ňom parkovať len ak je priľahlý k ceste. Podľa nich teda úplným zákazom parkovania na chodníkoch nepríde k zásadnej redukcii parkovacích miest.

Naopak – podľa navrhovateľov budú môcť mestá obce regulovať parkovanie lepšie a pozitívnych spôsobom. Odpadne im nutnosť osádzať stĺpiky a rôzne zábrany všade tam, kde nechcú, aby autá parkovali, ale naopak – stačí im na miestach, kde je parkovanie na chodníku vhodné alebo nutné jednoducho osadiť značky, ktoré ho povolia.

Takže podľa nich nejde vôbec o dramatickú zmenu a navyše jej zavedenie pomôže obciam. Prešli však necelé dva mesiace a samotné mestá začínajú proti zmene, ktorá ma začať platiť od marca, protestovať. Viaceré bratislavské mestské časti vyzvali, aby sa účinnosť zákona posunula aspoň na 1. január 2023.

Potrebujú totiž čas na to, aby sa na takúto rozsiahlu novelu pripravili a uviedli do praxe tak, aby doprava nezačala kvôli nemožnosti nájsť voľné parkovacie miesta kolabovať. Na februárovú schôdzu Národnej rady SR už predložili koaliční poslanci návrh úpravy zákona o cestnej premávke. Tá by mala umožniť mestám a obciam získať čas na vyriešenie nedostatku parkovacích miest a autá by mohli v prechodnom období parkovať aj na chodníku podľa doterajších pravidiel. Prechodné obdobie by malo trvať do konca marca 2024.

PAAS Čítajte viac Bratislava spustila parkovací systém. Je komplikovaný, drahý a neprehľadný

„V mimoriadne exponovaných lokalitách spôsobí táto nová úprava mnohým obciam, respektíve mestám a mestským častiam parkovací kolaps, keďže vzhľadom na počet áut tieto jednotky územnej samosprávy jednoducho nemajú a do tejto doby nestihnú vytvoriť nové parkovacie miesta, respektíve vyznačiť dopravné značenie, ktoré umožní parkovanie na chodníkoch,“ tvrdia poslanci v dôvodovej správe k navrhovanej „novele novely“ cestného zákona.

A kuriózne je aj vysvetlenie, ako bola takáto, na prvý pohľad v predpokladanom časovom úseku nerealizovateľná, a pritom zásadná zmena schválená. Podľa informácií, zverejnených RTVS, bol vraz zákaz parkovania na chodníkoch schválený omylom. Prišiel totiž vraj na poslednú chvíľu vo forme pozmeňujúceho návrhu. „Bolo to pridané do pozmeňujúceho návrhu v druhom čítaní tesne pred hlasovaním,“ povedal poslanec Peter Cmorej (SaS). A „chudáci“ zaneprázdnení poslanci si to akosi pri hlasovaní nestihli všimnúť. Inak povedané – hlasovali a vlastne ani nevedeli za čo. Na Slovensku je to jednoducho tak.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #cestný zákon #novela cestného zákona #parkovanie na chodníkoch #zákaz parkovania na chodníkoch
Články podľa značiek