Tesla opäť odložila výrobu Roadsteru. Teraz odkladá aj Cybertruck

Elon Musk opakovane odkladá dve mimoriadne očakávané autá - Roadster a Cybertruck. Výroba oboch sa oneskorí rádovo o roky.

25.01.2022 12:00
Tesla Cybertruck - prototyp 2019 Foto:
Tesla Cybertruck bola predstavená v roku 2019.
debata

Tesla Roadster pripomína nekonečný príbeh. Musk o tomto štvormiestnom športovom kupé hovorí už od roku 2016. Zostalo však zatiaľ iba pri rečiach. K zákazníkom sa mal dostať v roku 2020. Vtedy Musk povedal, že kvôli koronavírusu to bude o rok neskôr.

Prišiel rok 2021 a Musk oznámil, že termín zahájenia sériovej výroby sa presúva na rok 2022. A už neplatí ani to. „Za predpokladu, že v roku 2022 nenastane žiadna mega-dráma, nový Roadster sa k zákazníkom dostane v roku 2023,“ informoval na sociálnej sieti na jeseň. Tentokrát bola dôvodom odkladu podľa neho polovodičová kríza a problémy v dodávateľsko – odberateľských reťazcoch.

Tesla Roadster - packet SpaceX Čítajte viac Tesla: Musk šokuje, Roadster sa bude vznášať vďaka dýzam SpaceX

A veľmi podobná je aj situácia s futuristickým SUV Cybertruck, vyzerajúcim akoby prišlo priamo z postapokalyp­tického Mad Maxa. Elon Musk počas jeho oficiálneho predstavenia uviedol, že sa začne vyrábať koncom roka 2021, potom upresnil, že to bude v roku 2022. A najnovšie už neplatí ani to. Do výroby sa zrejme dostane až v roku 2023. Presnejšie, malo by sa tak stať koncom prvého kvartálu a aj to len v limitovanom množstve. Ako prvá prišla s touto informáciou agentúra Reuters.

Reuters sa pritom odvoláva na informácie, pochádzajúce od vysokopostavenej osoby priamo z Tesly. Podľa nich je dôvodom oneskorenia výroby fakt, že Tesla potrebuje pickup vylepšiť, pretože konkurencia v segmente rastie. A nielen rastie – ale aj koná. A rýchlejšie než Tesla.

Rivian-R1S Čítajte viac Prichádza nová automobilka Rivian! Už teraz má kapitál vyše 10 miliárd dolárov

Konkrétne automobilky Ford a „americký zázrak“, nová progresívna automobilka Rivian s niekoľkomili­ardovou kapitalizáciou. Ford už začiatkom tohto mesiaca uviedol, že približne zdvojnásobí ročnú výrobnú produkciu svojho očakávaného elektrického pickupu F-150 Lightning na 150 000 vozidiel. K prvým zákazníkom by sa mal dostať už na jar.

A prvé stovky elektrických pickupov od Rivianu, ktorá vyvolali takmer rovnakú pozornosť ako Cybertruck, schádzajú z výrobných liniek práve v tomto čase. Niet sa preto čo diviť, že aj v Tesle si uvedomili, že s ohľadom na takúto silnú „pickupovú elektro-konkurenciu" musia ponúknuť aj niečo viac, než len elektrický pohon a futuristický imidž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Roadster #Rivian #Tesla Cybertruck #Ford F-150 Lightning #elektrický pick-up
Články podľa značiek