GoodYear predstavil obnoviteľnú pneumatiku: zo sóje, ryžových šupiek a PET fliaš

Pneumatika obsahuje 13 prísad v jej 9 rôznych komponentoch. Materiály z obnoviteľných zdrojov v nej majú 70-percentný podiel.

27.01.2022 12:00
debata (4)
Až 70 percent inovatívnej pneumatiky GoodYear... Foto: GoodYear
GoodYear, ekologická pneumatika Až 70 percent inovatívnej pneumatiky GoodYear je vyrobených vďaka obnoviteľným zdrojom a s využitím odpadových materiálov.

GoodYear si v roku 2020 stanovil ambiciózny cieľ vyrobiť pneumatiku, ktorá bude vytvorená kompletne z ekologických a obnoviteľných zdrojov. A neboli to len reči „do vetra“. Tento mesiac totiž na výstave CES v Las Vegas predstavil pneumatiku, vytvorenú z obnoviteľných zdrojov zo 70 percent.

Pneumatika obsahuje 13 prísad v deviatich rôznych komponentoch pneumatiky, vrátane troch rôznych sadzí, ktoré sa tradične vyrábajú spaľovaním ropných produktov. Jednou z významných inovácií spoločnosti pri tejto pneumatike je napríklad použitie sójového oleja namiesto oleja na báze ropy. Sójový olej pomáha udržiavať gumovú zmes pneumatiky pružnú pri meniacich sa teplotách. V súčasnosti sa sója prakticky výhradne využíva v potravinárstve a v krmivách pre zvieratá, jej využitie v priemyselnej výrobe je zriedkavé, aj keď jej je prebytok.

Ďalšou zaujímavou zložkou v inovatívnej pneumatike sú ryžové šupky. Teda presnejšie oxid kremičitý (silika), ktorý z nich spoločnosť dokáže získať ich spaľovaním, takže nemusia končiť na skládkach. Podľa analýz má vysokú kvalitu, to, že je vyrábaný z obnoviteľných zdrojov nemá na ňu žiadny negatívny vplyv.

Goodyear - bezvzduchová pneumatika Čítajte viac Goodyear: Revolučná pneumatika bez vzduchu sa vraj blíži

Pridáva sa do pneumatík na zlepšenie ich priľnavosti a tým pádom patrí k surovinám, ktoré majú v pneumatike dôležitý vplyv na to, akú s ňou má auto spotrebu. A napokon k slovu prichádzajú recyklované PET fľaše a ďalší odpadový plast. Z neho spoločnosť dokáže získať technický polyester , ktorý je možné použiť na výrobu kordov pneumatík.

Zatiaľ je pneumatika iba demonštračnou vzorkou, respektíve prototypom, ktorý sa testuje. Podľa predbežných výsledkov ide o vysokokvalitnú pneumatiku, ktorá zodpovedá svojimi vlastnosťami špičkovým sériovým modelom, obnoviteľne zdroje a materiály, vďaka nim získané nemajú vôbec negatívny vplyv na jej vlastnosti. O tom, kedy by sa táto pneumatika mohla dostať reálne do predaja spoločnosť neposkytla žiadne informácie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #GoodYear #obnoviteľné zdroje #CES 2022 #ekologické pneumatiky
Články podľa značiek