Mitsubishi ASX: Japonský ‘Captur‘ je za rohom. Príde však o 4x4!

Ešte pred rokom to vyzeralo, že tri diamanty nadobro „vycúvajú“ z Európy. A pozrime sa, vlani dorazil modernizovaný plug-in hybridný Eclipe Cross a už na jar pribudne druhá generácia ASX. S Mitsubishi však nebude mať veľa spoločného. Stane sa súrodencom Renaultu Captur a bude vyrábaný na linkách španielskeho závodu Valladollid.

28.01.2022 14:00
debata
Nové ASX prinesie úplne nový dizajn prednej... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi ASX - 2022 Nové ASX prinesie úplne nový dizajn prednej masky. Práve tou sa má najviac líšiť od Renaultu Captur, ktorý bude jeho základom.

V lete 2020 Mitusbishi oznámilo, že v Európe už nepredstaví žiaden nový model. V preklade to znamenalo, že dopredá aktuálne zásoby, počká, kým skončia staré modely a zo starého kontinentu sa kvôli emisným normám nadobro stiahne. Po tlaku dílerov na kľúčových trhoch, najmä v Nemecku a vo Francúzsku, však svoje rezolútne vyhlásenie časom korigovalo. Vlani dokonca uviedlo na európske trhy modernizovaný plug-in hybridný Eclipse Cross PHEV. Došlo tiež k rozhodnutiu, že európsku ponuku obohatí s výdatnou pomocou sesterského Renaultu. A teraz tu máme prvý výsledok – nové Mitsubishi ASX.

Renault Zoe - Mitsubishi Čítajte viac Mitsubishi zachráni v Európe Renault. Ponúkol mu dva modely

Bol naozaj najvyšší čas, ak nie päť minút po dvanástej. ASX totiž japonská automobilka predstavila v roku 2010! V portfóliu troch diamantov predstavovalo toto SUV doslova fosíliu, čo nemohol utajiť ani štvrtý facelift. Zvlášť preto, že jeho základy siahajú až k lanceru z roku 2007. Čoskoro sa to však zmení. Mitsubishi práve oznámilo, že novinka dorazí už na jar tohto roku, skôr ako sa očakávalo. Na škodu priaznivcov troch diamantov však nebude mať s Mitsubishi veľa spoločného. Základom ASX bude Renault Captur a dokonca sa bude vyrábaný po jeho boku v španielskom závode Valladollid.

Mitsubishi Outlander PHEV - 2022 Čítajte viac Mitsubishi Outlander PHEV: Tajomný plug-in hybrid má výkon vyšší o 40 %

Ako naznačuje prvá oficiálna snímka prednej časti, zahalená tmou, dizajnéri si dali záležať aspoň na tom, aby ste si ASX s Capturom nemýlili. Dostane autonómny dizajn, čo je rovnaký recept, aký použilo ďalšie SUV postavené na aliančnej platforme CMF-B – Nissan Juke. Zaujímavá je najmä predná maska, úplne odlišná od všetkého, čo sme doteraz od troch diamantov videli, či už na sériových modeloch, alebo na nespočetnom množstve konceptov, ktoré značka chrlila posledné roky jeden za druhým. Dynamic Schield sa zdá byť minulosťou.

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (2021) Čítajte viac Test: Mitsubishi Eclipse Cross s elektrickou výpomocou

Podľa vzoru materského modelu môžeme pod kapotou očakávať hybridnú aj plug-in hybridnú techniku, ktorú Renault označuje ako E-Tech. Základom oboch je atmosférický 4-valec s objemom 1,6 litra spojený s elektromotorom a multimódovou prevodovkou s dvoma prevodovými stupňami pre elektromotor a štyrmi pre spaľovací motor. Systémový výkon hybridu je 105 a plug-in hybridu 117 kW. Vylúčené nie sú ani klasické benzínové verzie s motormi 1,0 TCe (67, 74 kW) a 1,3 Tce (103, 116 kW). Čo je však smutné, nebude už štvorkolkou.

Okrem ASX sa chystá ešte ďalší nový model na báze Renaultu.A uvidíme, či dorazí aj nový plug-in hybridný Outlander, ktorý už automobilka predstavila v USA. Len pre zaujímavosť spomeňme, že za 11 rokov predalo Mitsubishi z prvej generácie ASX v Európe takmer 380 000 kusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mitsubishi #Mitsubishi ASX
Články podľa značiek