Haval H6: Čínske SUV patrí k najviac predávaným na svete. Teraz chce dobyť Európu

Haval H6 bol v minulom roku siedmym najpredávanejším SUV na svete. Veľkosťou porovnateľný s Kodiaqom sa chce presadiť zaujímavou cenou.

02.02.2022 10:00
Nový Haval H6 (2021) Foto:
Nový Haval H6 je svojou veľkosťou porovnateľný s Kodiaqom.
debata (5)

Pred niekoľkými dňami sme na základe predbežných dát zverejnili rebríček najpredávanejších SUV na svete za uplynulý rok. Článok nájdete na tomto odkaze. Nás zaujalo, že sa do prvej desiatky vôbec po prvýkrát dostala Tesla, konkrétne s Modelom Y. V rebríčku je však aj ďalšie zaujímavé auto, ktoré pozná len málokto. Čínsky Haval H6.

Niekomu možno napadne, že Čína je veľký trh, tak sa niet čo diviť. Faktom však je, že Haval H6 je globálny model, ktorý sa aktuálne predáva vo viac než 50 krajinách sveta. A je celkom úspešný, pretože je to veľké SUV so zaujímavo nastavenou cenou.

Nový Haval H6 (2021)
Nový Haval H6 (2021)
+7Nový Haval H6 (2021)

A SUV sú rozhodne v súčasnosti v kurze. Minulý rok predstavovali vyše 45 percent celosvetového predaja automobilov. Tým sa vytvoril nový rekord z hľadiska ich celkového predaja a aj trhového podielu.

Porovnateľné s Kodiaqom

V roku 2021 sa ich celosvetovo predalo približne 35 miliónov. Neohrozeným lídrom v rebríčku celosvetovo najpredávanejších SUV zostala Toyota RAV4, ktorej predaj v minulom roku tesne prekročil hranicu jedného milióna kusov. Len pre zaujímavosť – druhým modelom v celkovom poradí bola Honda CR-V. Z nej sa za celý rok 2021 predalo „len“ 783 000 kusov.

Nás však v tomto rebríčku aktuálne zaujíma siedma priečka. Na nej skončil čínsky Haval H6. Za celý rok 2021 sa z neho predalo 397 000 kusov – a to si medziročne dokonca o dve pozície pohoršil, čakalo sa totiž na jeho generačnú výmenu. Aj napriek tomu, že je globálnym modelom s predajmi na hranici 400-tisíc kusov ročne, málokto ho pozná.

Haval, patriaci pod koncern Great Wall Motors, sa od ostatných čínskych začiek líši tým, že sa chce v Európe presadiť so spaľovacími motormi, zatiaľ čo ďalšie čínske značky vsádzajú skôr na elektromobily. A model H6, čo je SUV veľké ako Kodiaq, by chcelo v Európe zabodovať hlavne cenou. Je pravdepodobné, že dorazí aj do našich končín, aj keď zrejme ešte nie v tomto roku.

Nový Haval H6 má dĺžku 4 653 mm (Kodiaq má 4 697), šírku 1 886 mm, výšku 1 724 mm a jeho rázvor je 2 738 mm. Má taktiež veľmi slušnú svetlú výšku 190 mm. Na našom trhu sa ešte nepredáva, no jeho nová, v poradí tretia generácia má už oficiálny cenník v Bulharsku. Štartovacia cena auta tam je 53 990 leva, čo je v prepočte niečo vyše 27-tisíc eur. S pohonom 4×4 je dostupný v strednom stupni z troch výbav (Comfort, Premium a Supreme) a začína na cene 62 990 leva (približne 32 200 eur). A keď sme už vyššie začali porovnanie s Kodiaqom – najlacnejší s pohonom 4×4 začína s motorom 2.0 TDI SCR EVO 110 kW na Slovenskou s cenou 35 070 eur.

Motor a výbava

Nové čínske SUV má pod kapotou benzínový dvojliter GDIT s maximálnym výkonom 150 kW a krútiacim momentom 320 Nm, doplnený 7-stupňovým dvojspojkovým automatom už v základnej cene. Haval H6 s touto kombináciou dosiahne maximálnu rýchlosť 204 km/h a má deklarovanú priemernú spotrebu 7,4 l/km. Auto využíva nezávislé zavesenie kolies, vpredu je náprava typu McPherson, vzadu multilink. Na trh v tomto čase prichádza aj ako plug-in hybrid.

Vodič má pred sebou digitálny kokpit s uhlopriečkou 10,25 palca, doplnený stredovým 12,3-palcovým displejom a nechýba ani voliteľný head-up displej. Vpredu aj vzadu sú už v základe LED svetlá a pokročilý asistent pre vykrývanie mŕtveho uhla deteguje nielen autá, ale aj cyklistov. Od stredného výbavového stupňa je v cene napríklad aj celokožený interiér, pokročilý balík predkolíznych asistentov, elektrické otváranie kufra.

V najvyššej výbave je v cene už aj head-up displej, 360-stupňová kamera, systém, upozorňujúci na prechádzajúce auto pri cúvaní z parkovacieho miesta, elektricky ovládaná panoramatická strecha, 19-palcové disky a množstvo ďalších doplnkov. Bezpečnostná výbava je však silná už v základe.

Toyota-RAV4 Plug-in Hybrid-2021-1600-6e Čítajte viac Najpredávanejšie SUV sveta za rok 2021: Tesla je v prvej desiatke!

Nový Haval H6 oproti predchodcovi mierne zdražel, stále však predstavuje zaujímavú alternatívu k zavedeným SUV najmä pri pohľade do cenníku a na šírku jednotlivých výbavových stupňov. Je to model, ktorý európskym vysoko-konkurenčným trhom SUV výrazne nezatrasie, no má šancu v Európe sa dlhodobejšie etablovať, čo sa zatiaľ žiadnemu čínskemu autu nepodarilo. Nová generácia Havalu H6 má napríklad už teraz veľký úspech v Austrálii, magazín CarsGuide ho vyhlásil za doteraz najlepšie čínskej auto, aké kedy prišlo na austrálsky trh.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Kodiaq #predaj SUV #Haval #Haval H6 #čínske SUV
Články podľa značiek