Nedokončené Škody sa opäť začnú hromadiť. Horelo u dodávateľa

Škodu postihla ďalšia smola. Okrem čipovej krízy bude mať aj nedostatok plastových komponentov. Môže za to obrovský požiar u jej dodávateľa.

31.01.2022 19:00
debata
Takto to vyzeralo v noci zo soboty na nedeľu v... Foto: MV-GŘ HZS ČR, Oddělení dokumentace
Škoda - požiar v Mladej Boleslavi Takto to vyzeralo v noci zo soboty na nedeľu v priemyselnom parku v Mladej Boleslavi neďaleko vlakovej stanice.

Škoda prežíva ťažké časy. V Číne dodala zákazníkom len 71 200 vozidiel, čo predstavuje pokles o 58,8 %. V západnej Európe to bolo 409 000 vozidiel, o 5,9 % menej, a v samotnom Nemecku, na najväčšom európskom trhu 136 800 vozidiel, menej o 15,4 %. Slabšie výsledky zaznamenala aj v Rusku. Za týmito nelichotivými číslami stojí najmä nedostatok polovodičových súčiastok, ktoré mieria do iných koncernových značiek s vyššou maržou. Výrobu musela zastaviť hneď začiatkom roka, a tak sa utešovala aspoň tým, že tento čas využila na finalizáciu približne 17 000 nedokon­čených áut odstavených na dočasných parkovacích plochách.

Skoda-Enyaq i V-2021-1600-a5 Čítajte viac Kríza sa prehlbuje: Škoda odstavuje aj nedorobené lukratívne modely Enyaq!

Akoby to nestačilo, českú automobilku postihla ďalšia smola. V sobotu podvečer zachvátil priemyselný areál v blízkosti železničnej stanice v Mladej Boleslavi obrovský požiar. Hasičom sa ho podarilo lokalizovať až v nedeľu o druhej hodine nadránom. Išlo o jeden z najničivejších požiarov v Českej republike. Najviac sa dotkol spoločnosti Grupo Antolin Turnov, ktorá dodáva Škode interiérové diely a špecializuje sa na vstrekovanie plastov. V jej halách sa podľa polície v čase požiaru nachádzali plastové komponenty aj stroje na ich výrobu. Vznik požiaru je zatiaľ predmetom vyšetrovania, ale polícia nevylúčila ani úmyselné zavinenie. Škody spôsobené požiarom sa odhadujú na jednu miliardu českých korún, čo je približne 40 miliónov eur.

Enyaq, výroba Čítajte viac Škoda chce aspoň päť elektromobilov. So ‘spaľovákmi‘ to ‘zabalí‘

Pre Škodu to znamená ďalší nedostatok komponentov pre výrobu vozidiel. Konkrétne má ísť o dverové výplne modelu Octavia. Škoda už potvrdila, že bude musieť opäť vyrábať nedokončené autá a uskladňovať ich na dočasných parkovacích plochách. Po obnovení dodávok týchto dielov ich dokončí tak, ako dokončovala vozidlá odstavené pre nedostatok čipov. Ako uvádza iDnes, problém sa má, našťastie, týkať len závodu v Mladej Boleslavi. Autá vyrábané v Kvasinách majú schádzať z liniek kompletné. Z troch liniek, z ktorých dve zhoreli, schádzali aj komponenty pre VW Arteon a Audi TT.

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI 4x4 (2022) Čítajte viac Test: Škoda Octavia Scout - imidžové kombi s výborným dieslom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Škoda #Škoda-Auto
Články podľa značiek