Bentley ‘zradí‘ 12-valce. Tri miliardy dá do elektromobilov

Bentley chce do roku 2026 skončiť s výrobou áut so spaľovacími motormi. Týka sa to modelov Continental, Flying Spur a aj Bentayga. Svoj prvý elektromobil chce uviesť na trh do konca roku 2025.

03.02.2022 12:00
Beyond100 update - 1 Foto:
Koniec spaľovacích áut je súčasťou stratégie Bentley beyond 100, zverejnenej koncom roku 2020.
debata (3)

Známy britský výrobca luxusných automobilov Bentley, ktorý aktuálne patrí pod koncern Volkswagen a ktorý sa preslávil svojimi výkonnými 12-valcovými motormi, investuje 2,5 miliardy libier (3 miliardy eur) do prechodu na plne elektrický rad produktov – a to už od roku 2030. Je to pomerne ambiciózny plán, pretože aktuálne Bentley nevyrába žiadny elektrický model.

Spoločnosť plánuje svoj prvý elektromobil vyrobiť do roku 2025 vo svojom jedinom výrobnom závode v Crewe v Anglicku. Investícia, ktorú oznámila tento týždeň, by v ňom mala pomôcť zachovať približne 4 000 pracovných mi­est.

Výroba troch modelov so spaľovacími motormi, konkrétne Continentalu, Flying Spuru a aj Bentley Bentayga, sa skončí už v roku 2026 a s nimi skončia aj legendárne 12-valcové motory. Prechod k elektrickým autám je súčasťou dlhodobej rozvojovej stratégie nazvanej Bentley Beyond 100, ktorá bola zverejnená v novembri 2020. Tá predpokladá, že do konca aktuálnej dekády bude spoločnosť úplne uhlíkovo neutrálna a mala by sa stať „svetovým lídrom v oblasti výroby exkluzívnych elektromobilov, pričom bude finančne nezávislou a odolnou voči výkyvom na trhu“.

Bentley Flying Spur Hybrid - 2021 Čítajte viac Bentley Flying Spur Hybrid: Toto je ekológia pre bohatých

To bude dosť náročné, pretože výroba áut v Spojenom kráľovstve je aktuálne v hlbokej kríze. Na jeseň minulého roku dokonca zlomila všetky negatívne rekordy, keď klesla na úroveň, akú dosahovala v roku 1956. Jedna z mála pozitívnych informácií za minulý rok, ktoré sa týkajú výroby a predaja áut vo Veľkej Británii, bola spojená práve s elektromobilmi.

Briti si vlani kúpili viac elektrických vozidiel ako za predchádzajúcich päť rokov spolu. Predalo sa ich tam približne 15-tisíc. Aj to je jedným z dôvodov, spolu s plánovaným „zákazom“ predaja spaľovacích áut v Európe po roku 2035, prečo sa čoraz viac automobiliek spolieha, že ich zachránia práve batériové elektromobily a boja sa, aby im pri zmene platformy zo spaľovacích áut na elektrické „neušiel vlak“. Najnovšie sa k nim pridal aj britský výrobca luxusných áut.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #elektromobily #Continental #elektromobilita #W12 #Flying Spur #Betayga
Články podľa značiek