Mini vám auto prestavia na elektromobil. Pôvodný motor však vie aj vrátiť

Značka Mini skutočne ponúka svojim zákazníkom v rámci programu, nazvaného Mini Recharged fabrickú prestavbu na elektromobil, pričom všetky vykonané zmeny na aute sú vratné.

09.02.2022 14:00
Mini Recharged Foto:
Mini Recharged - program vratnej prestavby starších Mini na elektromobil ponúka samotná značka.
debata

Ak máte pocit, že prestavba Mini so spaľovacím motorom na elektrické je pochybnou záležitosťou nejakých „garážových tunerov“, mýlite sa. Program takejto prestavby klasických Mini na moderné elektromobily spustila samotná značka Mini!

A aký je jej zmysel? Inžinierov z Mini to napadlo na základe prestavby Mini Electric, ktorá mala na autosalóne v New Yorku v roku 2018 oživiť expozíciu tejto kultovej značky. A to sa aj podarilo. Reakcie na prestavbu boli také pozitívne, že sa značka Mini rozhodla svojim zákazníkom ponúknuť takéto profesionálne prestavby ako platenú službu. Na elektromobil dokáže prestavať akékoľvek Mini, vyrobené medzi rokmi 1959 až 2000.

Mimoriadne dôležité a unikátne je pri takejto prestavbe Mini v rámci programu Mini Recharged to, že prestavba na elektromobil je vratná. A to vrátane všetkých zmien, ktoré s ňou súvisia. Pôvodné spaľovacie motory a všetky ďalšie komponenty sú po demontáži označené a uložené, pričom je ich neskôr možno do auta „vrátiť“.

Mini Recharged - program vratnej prestavby Mini...
Mini Recharged - program vratnej prestavby Mini...
+10Mini Recharged - program vratnej prestavby Mini...

V rámci prestavby je do auta zabudovaný elektromotor s výkonom 90 kW (121 koní) a palubná nabíjačka s výkonom 6,6 kW. Mini nezverejnilo veľkosť batérie a ani spôsob jej uloženia, ale značka uviedla, že by mala umožniť dojazd tesne pod hranicou 160 kilometrov (podľa testovacieho cyklu WLTP). Auto by malo s ním dokázať zrýchliť na stovku za 9,3 sekundy a Mini sľubuje, že aj po prestavbe bude zachovaný „pôvodný motokárový pocit z jazdy“.

Aktualizovaný prístrojový panel po prestavbe zobrazuje dojazd, zaradený rýchlostný stupeň (v zmysle Drive / Neutral / Reverze), aktuálnu rýchlosť a je tam aj „ukazovateľ teploty motora“, ktorý však bude zrejme ukazovať teplotu batérie.

Značka Mini zatiaľ viac podrobností nezverejnila, nás bude zaujímať hlavne cena takejto prestavby. Vraj ale nebude nijak prehnaná, pretože na aute bude vykonaných len „minimum úplne nevyhnutných úprav“.

Naozaj sme zvedaví na to, keď Mini zverejní podrobnejšiu a viac technickú informáciu k tejto originálnej iniciatíve, ktorá podľa nás úplne korešponduje s trochu rebelským imidžom tejto značky. Jediným problémom môže byť, že všetky prestavby budú zatiaľ prebiehať výhradne v špecializovanej dielni vo Veľkej Británii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #elektromobily #Mini Recharged #prestavba na elektromobil
Články podľa značiek