Daimler už nie je Mercedes-Benz a Mercedes-Benz už nie je Daimler!

To, čo vlani schválili akcionári spoločnosti koncernu Daimler, je realitou. Pôvodná spoločnosť sa po neuveriteľných 96 rokoch rozdelila na dve samostatné firmy - Daimler Truck Holding AG a Mercedes-Benz Group AG.

02.02.2022 12:00
debata
Po odčlenení divízie nákladných vozidiel sa... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - logo Po odčlenení divízie nákladných vozidiel sa spoločnosť Daimler premenovala na Mercedes-Benz. Je to po prvýkrát v histórii, čo v názve spoločnosti nebude nijakým spôsobom figurovať meno Gottlieba Daimlera.

Koncern Daimler už vlani vyčlenil divíziu úžitkových vozidiel a autobusov Daimler Truck a urobil z nej nezávislú spoločnosť na burze s názvom Daimler Truck Holding AG. Na úplné rozdelenie Daimleru sme si však počkali až do 1. februára, keď sa zo zvyšnej časti Daimleru, teda divízie výroby osobných áut, stala spoločnosť Mercedes-Benz Group AG. Interne však prišlo k premenovaniu už v sobotu, keďže automobilový priekopník Carl Benz podal patent na prvý automobil so spaľovacím motorom presne 29. januára 1886. Dátum bol teda nanajvýš symbolický.

Daimler-Renault Čítajte viac Mercedes-Benz a Renault sa rozchádzajú. Spolupráca však nekončí

Šéf Daimleru Ola Källenius uviedol, že Mercedes-Benz sa bude ako akcionár podieľať aj na rozhodnutiach spoločného podniku na výrobu batérií Automotive Cells Company (ACC). Zastúpenie v ňom má aj automobilka Stellantis a energetická skupina Totalenergies. Na výrobu batérií budú vybudované dva závody – v Kaiserslauterne a v Douvrine v severnom Francúzsku. Mercedes-Benz sa má v budúcnosti orientovať najmä na elektromobily. Do konca dekády chce byť stuttgartská spoločnosť plne elektrická všade tam, kde to trhové podmienky umožnia.

daimler-trucks Čítajte viac Daimler sa zbaví nákladných áut. Je to potvrdené

Podľa Källeniusa bolo rozdelenie nevyhnutné aj preto, lebo obe divízie pracovali v odlišných sférach s úplne inými pravidlami a absolútne rozdielnymi cieľovými skupinami. „Mercedes-Benz je najhodnotnejšia značka luxusných automobilov, zatiaľ čo spoločnosť Daimler Trucks poskytuje zákazníkom skôr špičkové dopravné riešenia a služby,“ uviedol Källenius. Dodal tiež, že obe firmy sa teraz budú môcť sústrediť na svoje hlavné podnikanie, budú flexibilnejšie a schopné rýchlejšie prijímať rozhodnutia. To je v čase elektrifikácie veľmi dôležité.

Nie je ale pravda, že by boli spoločnosti úplne nezávislé. Významný väčšinový podiel v podnikaní zameranom na výrobu nákladných áut sa totiž rozdelil medzi terajších akcionárov. V skutočnosti tak bude Truck Holding AG majoritne ovládaný Mercedes-Benz Group AG. Zákazníci si ale prakticky nič nevšimnú, pretože Daimler tak či tak verejnosť nazývala ako Mercedes-Benz. Z formálneho hľadiska je to však po prvýkrát, čo v názve spoločnosti vyrábajúcej vozidlá Mercedes-Benz nebude nijakým spôsobom figurovať meno Gottlieba Daimlera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Daimler
Články podľa značiek