Škoda na niektorých trhoch potichu okliešťuje bezpečnosť. A nie je prvá

Kvôli nedostatku polovodičov sa z áut diskrétne vytrácajú niektoré bezpečnostné systémy, high-endové rádiá, ale dokonca aj airbagy.

04.02.2022 16:00
Skoda Kodiaq Foto:
Predajci Škody dostali v Austrálii dôverný dokument, popisujúci redukciu výbavy Kodiaqu a ďalších modelov.
debata (2)

Značka Škoda, respektíve jej austrálske zastúpenie, vydalo interný obežník pre predajcov, v ktorom ich informuje, že niektoré bezpečnostné a komfortné prvky výbavy pri modely Kodiaq budú dočasne z ponuky odstránené a taktiež bude dočasne pozastavený predaj niektorých modelových variantov Scaly a Kamiqu.

Škoda pritom zďaleka nie je prvou značkou, ktorá sa snaží s čo najmenším rozruchom redukovať bezpečnostnú a luxusnú výbavu niektorých svojich modelov. Patrí totiž k automobilkám, ktorá polovodičová kríza zasiahla výrazne a je to jediná možná cesta, ako udržať výrobné linky čo najdlhšie v prevádzke aj s obmedzeným množstvom čipov a niektorých ďalších materiálov.

Škoda - požiar v Mladej Boleslavi Čítajte viac Nedokončené Škody sa opäť začnú hromadiť. Horelo u dodávateľa

Napríklad austrálske zastúpenie Fordu nedávno dostalo pokutu vo výške 53-tisíc dolárov od ACCC, čo je austrálsky úrad pre ochranu spotrebiteľov, a zároveň muselo investovať ďalších 4,5 milióna dolárov do odškodnenia zákazníkov. Problémom bolo, že v reklame ponúkal špeciálnu edíciu Fordu Mustang s výbavou, ktorá preň v skutočnosti nebola dostupná. Časť bezpečnostnej a komfortnej výbavy zo svojich austrálskych vozidiel odstránili napríklad aj prémiové značky BMW a Mercedes-Benz.

Dôverný 14-stranový dokument, popisujúci nutné zmeny, ktorý Škoda Australia zaslala predajcom, sa dostal do rúk aj redaktorom z austrálskeho magazínu Drive, ktorí ich následne zverejnili. Napríklad sa v ňom píše, že Kodiaq vo výbave Style dočasne nebude dostupný s voliteľným balíkom, ktorý obsahuje 360-stupňovú kameru, rozšírený asistent pre zobrazovanie mŕtveho uhla a asistent, upozorňujúci na blížiace sa auto pri cúvaní z parkovacieho miesta. Taktiež nebude mať elektronickú detskú poistku na zadných dverách a prémiový audiosystém Canton s 12 reproduktormi.

kodiaq Čítajte viac Rok 2021 bol pre Škodu Auto na Slovensku ťažký. Aké má plány na rok 2022?

Predajcovia, ktorí si takto vybavené auto objednali, naň dostanú zľavu vo výške takmer 1 100 austrálskych dolárov, nie je však jasné, nakoľko ju premietnu do cien pre zákazníkov. Informácia o oklieštení výbavy Kodiaqu v čase písania článku nebola pre zákazníkov nikde verejne dostupná.

Základná výbava Kodiaqu ale zostáva naďalej silná. Napríklad Peugeot v Austrálii oklieštil aj tú a stal sa zrejme prvou značkou, ktorá kvôli polovodičovej kríze z výbavy auta odobrala tak základné bezpečnostné prvky, akými sú airbagy. Konkrétne pri dodávke Expert z pôvodne štyroch inštalovaných ponechala len dva. Nakoľko automobilky podobným spôsobom postupujú aj v Európe, nie je zatiaľ jasné, budeme sa snažiť získať ich stanoviská.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #BMW #Mercedes-Benz #Peugeot #polovodičová kríza #čipová kríza #nedostatok polovodičov
Články podľa značiek