Slovenským autom roka 2022 je Peugeot 308. Ale s ‘odretými ušami‘

Nový Peugeot 308 bude automobilovým kráľom Slovenska pre rok 2022. Zvíťazil však len o jeden jediný bod. Na krk mu totiž dýchala Kia Sportage. Bronz si odnáša Škoda Fabia.

02.02.2022 18:15
debata (4)
Anketa Auto roka v Slovenskej republike sa... Foto: Peugeot
Peugeot 308 - auto roka v SR 2022 Anketa Auto roka v Slovenskej republike sa uskutočnila už 26. raz. Pandémia neumožnila slávnostné vyhlásenie výsledkov. Víťazov však má. Uvidíme, ako sa vkus slovenských novinárov bude zhodovať s celoeurópskou anketou COTY, ktorej výsledky budú vyhlásené začiatkom marca.

Ostatný, 26. ročník ankety Auto roka v Slovenskej republike pozná víťazov. O definitívnom poradí rozhodla 15-členná jury slovenských motoristických novinárov, v ktorej má Pravda dvoch členov. Spomeňme, že sedem finalistov bolo vybratých začiatkom decembra. Následne musel každý z členov jury rozdeliť 25 bodov medzi jednotlivé modely s tým, že jednému mohol prideliť maximálne 10. Táto metodika je totožná s celoeurópskou anketou Car of the Year (COTY). Po zrátaní bodov sa víťazom pre rok 2022 stáva nový Peugeot 308. Získal spolu 87 bodov.

Zaujal dizajnom aj širokou ponukou pohonných jednotiek. K dispozícii sú benzínové aj naftové motory a k tomu dve plug-in hybridné verzie. Hatchback dopĺňa praktické kombi. Pre Peugeot je to v 26-ročnej histórii ankety už piate víťazstvo. O tie predošlé sa postarali Peugeoty 607,307,308 a naposledy v roku 2019 Peugeot 508. Zlato však francúzska novinka získal takpovediac s odretými ušami – s náskokom len jedného jediného bodu. Striebro si totiž odnáša nová Kia Sportage, vyrábaná v žilinskom závode, ktorá má na konte 86 bodov.

COTY Čítajte viac COTY 2022: Poznáme 7 finalistov na auto roka. Enyaq vyradil ID.4!

Nový Sportage tiež ponúka okrem benzínových a naftových motorov hybridnú a plug-in hybridnú alternatívu. Navyše ide o prvý Sportage vyvinutý špeciálne pre Európu. Na tretej priečke skončila Škoda Fabia, avšak s odstupom 32 bodov. V prospech Fabie hral moderný dizajn a stále dobrý pomer „hodnoty za peniaze“, pretože technologicky neprináša žiadne zásadné novinky. Podobne ako štvrtá Dacia Sandero. Rumunský hatchback je jedným z posledných áut na trhu, ktorý dokáže ponúknuť nielen bezkonkurenčnú cenu, ale aj alternatívu spaľujúcu LPG priamo od výrobcu. To znižuje prevádzkové náklady minimálne o polovicu.

WCOTY- 2019 Čítajte viac WCOTY 2022: Svetové auto roka má prvých adeptov. Ktorý bude víťazom?

To na piatej priečke nájdeme doslova technologického predátora – elektrický Hyundai Ionq 5. Má úžasný dizajn aj dynamiku a jeho 800 V batérie sa dokážu extrémne rýchlo nabíjať. Doplatil však pravdepodobne na cenu, v ktorej neutají drahé batérie. Šieste miesto obsadilo out-doorové kombi Subaru Outback. Je to rozlúčka japonskej značky s „fosílnou érou“, pretože neponúka žiadnu formu elektrifikácie. Je to proste klasika so všetkými prednosťami Subaru, akými je komfort, spoľahlivosť, motor boxer, stály pohon oboch náprav či nízke ťažisko a z toho vyplývajúce dobré jazdné vlastnosti.

Najväčšie sklamanie prežíva asi Toyota. Jej ambiciózne malé SUV Yaris Cross získalo len 30 bodov, takže sa ocitlo na siedmej priečke, podobne ako vlani klasický Yaris. To ale ešte neznamená, že v reálnom svete nemá šance na úspech. Naopak, Toyote sa na rozdiel od mnohých iných značiek mimoriadne darí a Yaris Cross je príjemným spestrením ponuky, navyše v najpopulárnejšom segmente subkompaktných SUV. A na SUV sa len nehrá, jeho hybridná verzia má pohon 4×4, a to sa v tejto triede len tak ľahko nevidí. Navyše ho s Yarisom spája len platforma a názov. Inak má úplne autonómny dizajn aj rozmery.

Pozrite si najlepšie autá roka 2022

1. Peugeot 308: 87 bodov

Víťazom je Peugeot 308. Ponúka benzínový,...
PEUGEOT 308, PR, nepouzivat Víťazom je Peugeot 308. Ponúka benzínový, naftový, aj plug-in hybridný pohon. Prichádza ako hatchback aj ako praktické kombi.
Peugeot 308 - 2021
Peugeot 308 - 2021
+22Peugeot 308 - 2021

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot 308 #Škoda Fabia #Kia Sportage
Články podľa značiek