‘Jazdenky‘ ako luxus? Ich ceny od začiatku pandémie neustále rastú

Ceny jazdených áut rastú už tretí rok po sebe. Navyše ponuka na trhu je pomerne oklieštená.

08.02.2022 06:00
autobazar , ojazdene auto , doprava Foto: ,
Ľudia míňajú na jazdené automobily viac peňazí, ich ceny neustále rastú.
debata (13)

Stredná, respektíve priemerná cena jazdených áut od začiatku pandémie neustále rastie. V roku 2020 bola napríklad 5 999 eur, o rok neskôr sa dostala na 6 100 eur a v januári roku 2022 sa už vyšplhala na 6 800 eur. Vyplýva to z pravidelnej analýzy trhu ojazdených áut spoločnosti Aures Holdings, ktorá prevádzkuje aj sieť autobazárov AAA Auto.

Medziročný cenový rozdiel pri desaťročných automobiloch, ktoré sú v slovenskej inzercii najbežnejšími (medián veku je 10,5 roka), sa pohybuje v rozmedzí od 3,63 do 11,60 percenta.

Zaujímavá je aj ďalšia skutočnosť, súvisiaci s nárastom cien jazdených áut – pri dvojročných sa ich ceny už blížia cene nových. „Rapídny nárast predajných cien niektorých zánovných áut na Slovensku nás prekvapil. Všeobecne ojazdené autá za posledný rok zdraželi okolo desiatich až pätnástich percent, ale v segmente áut do dvoch rokov veku sa veľakrát pohybujeme aj cez dvadsať percent, v niektorých krajinách dokonca vyše tridsať percent,“ konštatoval koncom uplynulého roku Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Aures Holdings. Doplnil, že najmä ceny dvojročných áut sa začínajú blížiť k cenám, za ktoré boli tieto modely predávané ako úplne nové.

V súvislosti s rastom cien jazdených áut sa na Slovensku objavil aj ďalší trend, ktorý asi neprekvapuje. V čase, keď sa čoraz viac hovorí o ekológii, sa na Slovensko dovážajú stále staršie a staršie (tým pádom lacnejšie) autá, o ktoré už vo vyspelej Európe nie je záujem.

zväčšiť Predaj individuálne dovezených áut stále... Foto: ZAP SR
ZAP2 Predaj individuálne dovezených áut stále rastie, predaj nových stagnuje, respektíve mierne klesá.

Viac ako 60 percent zo všetkých individuálne dovezených vozidiel v roku 2021 bolo starších ako 5 rokov, boli to prevažne vozidlá s emisnou normou Euro 5 a nižšou. Takéto vozidlá sú postupne vylučované z významných európskych miest a obmedzenia pribúdajú.

„Vekovosť individuálne dovezených vozidiel vzrástla, segment vozidiel starších ako 15 rokov zaznamenal nárast trhového podielu o 1,57 percenta, pričom bolo dovezených až 8 508 takýchto vozidiel. Je zarážajúce, že počet individuálne dovezených vozidiel s vekom nad 5 rokov predstavoval až 49 percent z počtu predaných nových vozidiel,“ konštatuje Pavol Prepiak, výkonný viceprezident a predseda Divízie dovozcov automobilov ZAP SR.

zväčšiť Na Slovensko sa v uplynulom roku doviezlo... Foto: ZAP SR
ZAP Na Slovensko sa v uplynulom roku doviezlo približne 22 500 jazdených áut, starších ako 10 rokov.

A ako to vyzerá začiatkom roku? Najčastejšie ponúkaným vozidlom bola podľa dát spoločnosti Aurews Holdings v januári na Slovensku Škoda Octavia (3 280 ks). Na druhej priečke bol VW Golf (1 791 ks) a nasleduje Škoda Fabia (1 746). Stredná hodnota veku bola v januári 10,5 roka a tachometer inzerovaných áut najčastejšie ukazoval hodnotu 172 000 km. V ponuke v porovnaní s januárom 2021 výraznejšie pribudlo áut na alternatívne pohony. Ponuka elektromobilov vzrástla o štvrtinu a pnuka hybridov o 7 percent

„Stále sledujeme, že primárny automobilový trh sa po pandémii ešte stále nedostal do normálu. Počet automobilov v ponuke sa síce zvýšil, no ceny ojazdených vozidiel aj tak naďalej rastú. V porovnaní s minulým rokom sa stredná hodnota ceny zvýšila až o 700 eur. Takto dynamické zmeny na trhu sme už dlho nezažili,“ uzatvára Vaněček.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #jazdené autá #ojazdené autá #predaj jazdených áut #Aures Holding
Články podľa značiek